Читај ми!

Србија Намибији донира 30.000 доза вакцина Спутњик В

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић допутовао је данас у Намибију, а повод за ту посету је донација Србије тој афричкој земљи која се састоји од 30.000 доза вакцина Спутњик В против вируса корона.

Уговор о донацији, у престоници Намибије Виндхуку, потписали су Селаковић и намибијска министарка иностраних послова Нетумбо Нанди - Ндаитва која је током заједничког обраћања изразила огромну захвалност те земље за помоћ у борби против епидемије вируса корона.

Нанди - Ндаитва је казала да је солидарност коју је показала Србија једини начин да се победи вирус корона и навела да није могла ни да замисли да ће само седам недеља након разговора 2. јула са српским колегом о сарадњи у борби против ковид-а 19, министар Селаковић доћи у Намибију како би потписао уговор о донацији.

"Нисам могла ни да замислим да ћете прећи толики пут из Београда да потпишемо уговор о донацији Спутњик В вакцина. Ваше присуство овде показује српску солидарност са Намибијом", навела је.

Додала је да ће уз ову донацију Намибија бити корак ближе победи над вирусом корона што се може учинити, како је рекла, само уз имунизацију становништва. "Народ Намибије цени и захвалан је на овој донацији", поручила је Нанди - Ндаитва.

Подсетила је на помоћ СФР Југославије у борби за независност Намибије и изразила велику захвалност и за то.

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић подсетио је да је Србија чврсто и поуздано стајала уз Африку кроз читав период њене савремене историје, као и да је Србија као највећа наследница СФР Југославије наставила да подржава и помаже афричке народе током њихове праведне борбе за национално ослобођење.

"Као и у кључним тренуцима антиколонијалне борбе, када су Београд и Југославија дипломатски, морално, материјално и војно подржавали ослободилачке покрете афричких народа, тако и сада моја земља настоји да, у границама својих могућности, помогне братском народу Намибије у овим тешким и изазовним временима", навео је министар.

Према његовим речима, вредности и принципи које баштине и Србија и Намибија су мирољубиво решење спорова, толеранција, равноправност, право на одрживи развој, поштовање међународног права, суверенитета, територијалног интегритета.

Селаковић је истакао и да Србија високо цени подршку коју у очувању свог јединства и интегритета добија од Намибије.

Намибија може много да научи од Србије по питању реформи

Министарка иностраних послова Намибије похвалила је реформе које су спроведене у Србији, а које су, како је рекла, земљу која по економским параметрима пре седам година није стајала добро учиниле прогресивном и истакла да у том погледу имају много да науче од Србије.

Према њеним речима, пандемија вируса корона све је научила, између осталог, и томе да земље које нису у стању саме себе да прехране не могу бити сигурне да ће преживети катастрофе које тресу читав свет.

У том смислу, подсетила је да када је почела пандемија, границе су затворене, што је и подсетило све на то колико је важно да једна нација буде у стању сама себе да прехрани, јер се никада не зна колико дуго ће трајати криза.

"Ми смо тада одлучили да преузмемо агресиван програм како бисмо побољшали нашу пољопривредну производњу. Планирамо да радимо са Србијом у том сектору који је веома критичан за нас", нагласила је Нанди - Ндаитва.

Навела је да би сарадња у области економије и привреде могла да буде још боља између две земље и истакла да ће Србија и Намибија наставити да раде на јачању сарадње у различитим областима укључујући трговину и инвестиције.

Селаковић и председник Намибије: Продубити билатералну сарад

Министар Селаковић састао се и са председником Намибије Хајгом Геингобом и премијерком те земље Саром Кугонгелвом Амадилом са којима је разговарао о продубљивању билатералне сарадње, а током састанка са председником Геингобом констатовано је да две земље веже традиционално пријатељство и узајамна подршка.

Селаковић је на састанку са намибијским председником у Виндхуку истакао да је Србија заинтересована за свестрано унапређење политичког дијалога кроз размену посета на високом нивоу.

Шеф српске дипломатије је изразио захвалност на подршци Намибије територијалном интегритету и суверенитету Србије и истакао да две државе имају обострани интерес да сарађују на мултилатералном плану, саопштено је из Министарства спољних послова.

Саговорници су констатовали да постоји заједнички интерес за унапређење економске сарадње, а министар Селаковић је поручио да су српска предузећа спремна да се после дужег времена врате на афрички континент и да је економске односе Србије и Намибије могуће знатно унапредити у бројним областима као што су инфраструктура, пољопривреда, рударство, фармација....

Селаковић је обавестио председника Геингоба о предстојећем обележавању 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних у Београду и изразио очекивање да ће гост Србије том приликом бити и шефица дипломатије Намибије.

У оквиру посете Намибији, шеф српске дипломатије састао се и са председницом Владе Намибије Саром Кугонгелвом Амадилом са којом је разговарао о низу тема од заједничког интереса за две државе.

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво