Читај ми!

Селаковић са председником Анголе о продубљивању економских веза

Министра спољних послова Србије Николу Селаковића током данашње посете Анголи примио је председник те земље Жоао Лоуренс са којим је разговарао о потреби да се историјско пријатељски и братски односи две земље на политичком нивоу пресликају и на поље економије, саопштено је из Министарства спољних послова.

Никола Селаковић је новинарима, након састанка с Лоуренсом, казао да је искористио и прилику да председнику Анголе изрази захвалност Србије на принципијелном ставу те афричке државе када је реч о територијалном интегритету и суверенитету наше земље, односно по питању непризнавања једнострано проглашене независности Kосова и Метохије.

Како се наводи у саопштењу, шеф српске дипломатије је казао и да је пренео поздраве председника Србије Александра Вучића председнику Лоуренсу и пријатељском народу Анголе.

"Србија и Ангола су две пријатељске и братске земље, земље које имају однос који се може окарактерисати као пријатељски, отворен и искрен. Ми смо две земље које су посвећене истим вредностима, поштујемо међународно право, подржавамо се у међународним организацијама", казао је Селаковић, додајући да је кључно за будуће односе да се успостави много боља сарадња у области економије.

Додаје се да је Селаковић истакао да постоји много могућности за две земље да успоставе много бољу еконосмку сарадњу и додао да је за то потребно организовати састанак два председника који би пратио и привредни форум.

"Такав састанак би био веома добар знак за српске компаније и привреднике да дођу у Анголу да инвестирају овде и запосле грађане ове земље", навео је шеф српске дипломатије и додао да тренутно у тој земљи југа Африке послује неколико српских компанија, али да то није довољно и да се мора подићи на виши ниво.

Говорећи о заједничким вредностима које две земље поштују, Селаковић је казао да су оне препознате још пре 60 година када се афрички народ борио за своју слободу и против колонијализма, за своја права.

У то време, пре 60 година у Београду, тадашњој престоници СФР Југославије, одржана је прва Kонференција Покрета несвсртаних и Покрет је основан тада, подсетио је Селаковић.

Додао је да очекује да делегација Анголе учествује на конференцији којом ће се ове године у октобру обележити 60. годишњица оснивања Покрета у Београду.

Селаковић се у Луанди састао и са министром иностраних послова Анголе Тете Антониом, након чега је са министарком здравља те земље Силвијом Лутукутом потписао уговор о донацији 50.000 доза вакцине "спутњик" против коронавируса којима Србија помаже Анголи у борби против ковида.

среда, 07. јун 2023.
17° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено