Читај ми!

Селаковић: Чврсти односи Србије и Кине у свим областима

Шеф дипломатије Никола Селаковић рекао је да се чврсти односи Србије и Кине одражавају у свим областима, а ти односи и сарадња додатно су појачани у заједничкој борби против ковида 19.

Селаковић је у интервјуу кинеској новинској агенцији Синхуа током званичне посете Кини рекао да је Србија прва европска земља која је почела да користи кинеске вакцине, подсетивши да две земље управо договарају производњу те вакцине у Србији.

Шеф српске дипломатије је указао и да се питање вакцина не може третирати као геополитичко питање, већ као питање читавог човечанства, а које се односи на спасавање живота.

Селаковић је навео и да помоћ и подршка Кине Србији није ограничена само на вакцине, већ су кинески медицински стручњаци пружили помоћ нашој земљи, а Кина је, такође, обезбедила и медицинску опрему нашим болницама и медицинарима.

"Желим да изразим захвалност, а то није само моја лична захвалност, него и захвалност председника Србије Александра Вучића и нашег народа. Срдачно захваљујемо на трајној и одлучној подршци и помоћи Кине нашој земљи", рекао је Селаковић.

Министар је указао и на позитивне утицаје које Иницијатива "Појас и пут" и механизам сарадње Кине и земаља централне и источне Европе имају за развој у Србији и региона.

Навео је да је "Појас и пут" развојна иницијатива од историјског значаја, у коју су укључене многе земље, што показује да цео свет може да оствари успех кроз мултилатералну сарадњу.

"Механизам сарадње Пекинга помогао и бољим односима у региону"

У том смислу, навео је као пример изградњу брзе пруге Београд-Будимпешта, као пројекат који се односи не само на Србију и Мађарску већ и на повезаност југоисточне Европе са централним делом старог континента.

"Механизам сарадње Кине и земаља централне и источне Европе пружио је подршку јачању међусобне повезаности земаља у региону. Наши односи са неким суседним земљама нису били толико чврсти као сада", рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао и да Србија одлучно подржава принцип "једне Кине" и смерницу "једна земља, два система", наводећи да су то принципи на којима Србија увек инсистира.

Селаковић је честитао успех кинеског народа остварен под вођством Комунистричке партије, која ове године обележава 100 година од оснивања.

"Када погледамо уназад 100 година, тешко је замислити да би дошло до овако драстичних промена у Кини. Ови успеси без сумње приписују се вођству Комунистичке партије. Без Комунистичке партије Кина не би могла да оствари овакав развој и напредак", закључио је Селаковић.

субота, 25. март 2023.
10° C

Коментари

Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом