Читај ми!

Лајчак и Палмер у посети Приштини – које су теме на столу

Специјални представник Европске уније за дијалог и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак боравиће у Приштини данас и сутра. Придружиће му се и специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер. Након Приштине, Лајчак и Палмер долазе у Београд.

Из седишта мисије Европске уније у Приштини потврдили су да ће се Мирослав Лајчак током дводневне радне посете састати са представницима приштинских институција, а такође и са званичницима међународне заједнице на Косову и Метохији и обратити се шефовима мисија Европске уније.

Очекује се да Лајчак у Приштину допутује после подне, док је према објави амбасаде САД у Приштини на Твитеру, Метју Палмер већ стигао.

Палмер с представницима привремених косовских институција разговарати о изазовима, могућностима и хитним питањима са којима се тзв. Косово суочава, додаје се у објави.

Лајчак и Палмер обратиће се у уторак медијима у уторак, где ће бити прилике да кажу нешто више од детаљима посете и договорима.

Познато је да су челници у новом сазиву институција у Приштини прилично затворени за захуктавање дијалога са Београдом, па ће бити интересантно чути на какву ће реакцију Лајчак и Палмер наићи и какве ће захтеве имати.

Аналитичари кажу да ће и Лајчак и Палмер нагласити хитност наставка дијалога Приштине и Београда и да у том смислу не треба одбацити и могућа изненађења.

Према аналитичарима, очекује се велики подстицај за наставак дијалога са циљем постизања коначног договора.

Поједини међу бившим министрима оцењују да ове недеље САД и Европска унија, како кажу, "покрећу дипломатске моторе за постизање недовршеног мира на Балкану".

Ова недеља, наводе, доноси евроатлантско посредовање и да Бајденова координација са Европском унијом замењује Трампову конфронтацију са Бриселом.

На овај начин нова администрација у Вашинтону, по тумачењу албанских аналитичара, враћа Америку у регион.

Уочи доласка Мирослава Лајчака и Метју Палмера у Приштину, Аљбин Курти је покренуо серију састанака са опозиционим лидерима како би, како је казао, изградио минимум заједничког става пред наставак дијалога, претпоставља се средином овог месеца.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво