Читај ми!

Вучић и Линде о инвестицијама Шведске у Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председавајућом Организације за европску безбедност и сарадњу и министарком спољних послова Краљевине Шведске Ан Линде, са којом је разговарао о приоритетима у сарадњи са ОЕБС-ом, европском путу Србије, реформама у области владавине права, као и јачању билатералне и економске сарадње са Шведском.

Председник Вучић је истакао изузетну сарадњу Србије са ОЕБС-ом и додао да наша земља посебно цени подршку Мисије у свеобухватном реформском процесу у Србији, укључујући експертизу у програмским областима, попут демократизације и медија, владавине права, јачања људских и мањинских права, промоције толеранције и недискриминације, саопштено је из председниковог кабинета.

Саговорници су се сагласили да је улога ОЕБС-а веома значајна за регионалну безбедност и да је Србија, у складу са начелима ове организације, опредељена да даје пун допринос регионалној стабилности.

"За Србију је од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација ка што интензивнијој сарадњи у свим областима", истакао је председник Вучић и додао да рад на даљем унапређењу регионалног повезивања представља темељно полазиште спољне политике Србије.

Говорећи о европском путу Србије, председник Вучић је изразио захвалност због подршке коју Шведска пружа нашој земљи, посебно нагласивши спремност да пренесе своја искуства у процесу приступања ЕУ. Председник је нагласио да је Србија спремна на убрзање приступног процеса и да је управо због тога прихватила и нову методологију преговарања.

"Србија је у претходном периоду остварила и запажене резултате у области владавине права, поготово у борби против корупције и независности рада правосудних органа, али и по питању родне равноправности, слободе медија, насиља у породици и свим врстама дискриминације", наводи се у саопштењу.

Разговарајући о односима двеју земаља, председник Вучић и министарка Линде су посебно истакли потенцијале у области интензивирања економских односа, што укључује и додатно повећање трговинске размене, као и већи прилив шведских инвестиција у нашу земљу.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије