Читај ми!

Буњевачки званично у службеној употреби у Суботици, ДСХВ тражи оцену уставности

Одборници градског парламента у Суботици једногласно су усвојили измену Статута Града по којој се буњевачки уврштава међу службене језике.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић је истакао да је ово историјски дан за град, док је председник Скупштине Балинт Пастор поручио да је одлука исправна и да ће Буњевци добити оно право које имају остали.

Буњевачки је тако постао четврти равноправни језик у овој средини.

Очекује се да ће се буњевачки језик наћи у службеној употреби осам дана од објављивања Одлуке у Службеном гласнику, односно већ средином маја, док ће сам процес прилагођавања тећи постепено, објављено је на порталу subotica.com.

Одборници Деморатског савеза Хрвата у Војводини су бојкотовали седницу градског парламента, али су истовремено одржали конференцију за новинаре испред Градске куће.

ДСХВ: Одлука о буњевачком језику преседан

Лидер странке Томислав Жигманов и одборница Јосипа Војнић Тунић још једном су поручили да се не слажу са овом одлуком.

Жигманов је рекао да њихов став против измене Статута нису имали слуха када су у питању људи који носе власт у Суботици, поновивши да су били мета увреда и претњи на друштвеним мрежама.

Оценио је да је усвајање одлуке суботичког парламента о буњевачком језику преседан.

"Видећемо да ли ће на тај начин бити подржана иницијатива Хрватског националног већа да се хрватски језик уведе у општине Апатин и Бач и град Сомбор, а до данас немамо никакве информације о томе", навео је Жигманов, уз тврдњу да је реч о неједнаком третману националних заједница.

Најавио је да ће тражити правну заштиту и процену уставности одлуке о промени Статута Суботице.

понедељак, 20. март 2023.
20° C

Коментари

RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века
Pozdrav...
Дискус хернија, болест 21. века
XD
Срби се најкрвавије псују