Читај ми!

Брнабић и фон дер Лајен: Примена нове методологије убрзаће процес придруживања

Председница Владе Ана Брнабић одржала је онлајн састанак са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, која је оценила да ће примена нове методологије, коју је Србија прихватила, убрзати процес придруживања. Председница ЕК је поновила да је комисија спремна да интензивно ради на томе.

На онлајн састанку је било речи о актуелној епидемиолошкој ситуацији и мерама које се предузимају у борби против ковид-19, као и о даљем напретку Србије на путу ка чланству у Европској унији.

Премијерка Брнабиће је истакла да пуноправно чланство у Европској унији остаје један од кључних спољнополитичких приоритета нове владе и да на путу ка том циљу, Србија наставља да ради на имплементацији свеобухватних реформи, посебно у области владавине права, саопштила је Влада Србије.

Влада Србије је у новом мандату већ направила неколико важних реформских корака у овој области, рекла је премијерка и као најважније навела усвајање акционог плана за медијску стратегију, формирање радне групе за безбедност новинара, као и формирање Радне групе за побољшање изборног окружења у сарадњи са ОДИХР, која ће, како је рекла, бити инклузивна и укључивати широк спектар организација цивилног друштва.

Фон дер Лајен је поздравила мере које Влада Србије предузима и истакла да представљају кораке у добром правцу.

Саговорнице су се сагласиле да је ситуација са епидемијом ковид - 19 веома сложена, али да предузете мере дају резултате и истакле да је неопходна дисциплина људи у придржавању мера док не буде обезбеђена довољна количина вакцина за све.

Фон дер Лајен је поновила да ће Србија, кроз сарадњу са ЕУ, имати приступ вакцинама када буду званично одобрене.

Премијерка Брнабић је захвалила Европској унији и Европској комисији на помоћи и подршци Србији током пандемије ковид - 19.

Из Европске комисије наводе да је једна од тема била и владавина права у Србији.

У том контексту, разговарало се и о медијским слободама, а премијерка Брнабић је дала уверавања да ће влада учинити оно што је неопходно како би се обезбедиле медијске слободе у Србији, рекао је портапрол ЕК, Ерик Мамер.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво