Читај ми!

ЕК о Црној Гори и Србији: Јасна порука Вархељија

Европска комисија оцењује да је јасна јучерашња порука комесара за проширење Оливера Вархељија, којом је поздрављена одлука Србије да повуче отказивање гостопримства амбасадору Црне Горе, а Подгорица позвана да учини исто.

На данашњу констатацију црногорских државних медија да је "такав став изазвао бројне реакције у Црној Гори", у Европској комсији понављају да је поштовање добросуседских односа и добросуседска сарадње основа за напредак ка ЕУ, али и за процесе стабилизације и придруживања региона.

"ЕУ позива на избегавање свих потеза који могу да угрозе међусобне пријатељске односе. Очување дијалога и климе поверења је од највеће важности посебно за земље које су на путу ка ЕУ", каже портпаролка Комисије Ана Писонеро.

Писонеро наглашава да "и Србија и Црна Гора солидно напредују ка ЕУ".

У Европској комисији нису одговарали на потпитања црногорских медија која су се односила на "познавање историјских чињеница" које су довеле до одлуке Подгорице о протеривану амбасадора Србије, као ни на то да ли је ЕУ "исто тражила од Београда" када је 2008. године протеран амбасадор Црне Горе због принања једнострано проглашене независноти Косова.

У последњем извештају Европске комсије, али и нацрту закључака Савета ЕУ, констатује се да Србија наставља свој позитиван ангажаман када је реч о регионалној сарадњи и добросуседским односима.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара