Читај ми!

Тачи: Узајамно признање као прва тачка споразума

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак разговарао је са косовским председником Хашимом Тачијем у оквиру серије састанака са представницима институција у Приштини. Након састанка, Тачи је поручио да је "дошло време да ЕУ стави на сто могућност разговора о узајамном признању".

Хашим Тачи је изјавио је да је дошло време да ЕУ стави на сто питање "узајамног признања, као прве тачке споразума" Приштине и Београда.

"Верујем да је дошло време да ЕУ стави на сто могућност разговора о узајамном признању, јер би то требало да буде прва тачка споразума. Желим да верујем да узајамно признање са постављеним стандардима може да буде добра прилика која гарантује стабилност у региону, добросуседство између наше две земље и која гарантује европску будућност Косова и Србије", рекао је Тачи након разговора са Лајчаком у Приштини.

Пренео је да је разговор њих двојице био коректан и конструктиван, отворен у правцу проналажења могућности за постизање коначног споразума Београда и Приштине, који би, према Тачију, значио "узајамно признавање и могућност да се Косово придружи Уједињеним нацијама".

Лајчак je на Твитеру написао да је са Тачијем имао добар и проницљив састанак.

"Имао сам врло добар и изузетно проницљив разговор са председником Хашимом Тачијем. Сложили смо се да је Косову потребан дијалог и свеобухватни споразум", написао је Лајчак.

За касније је планиран састанак Мирослава Лајчака са челницима политичких партија и епископом рашко-призренским Теодосијем.

Лајчак, који је јуче допутовао у Приштину, најпре је разговарао са косовским премијером Авдулахом Хотијем.

Хоти је након састанка рекао да је посета Лајчака организована како би се урадила процена досадашњег тока дијалога и како би се урадили планови за наредне састанке у том процесу. Истакао је да није лак процес дијалога и да "има веома тешке теме као што је Заједница српских општина".

петак, 23. фебруар 2024.
16° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво