Лајчак: Финализујемо теме; Ђурић: Тешки разговори у Бриселу

У Бриселу одржана још једна рунда техничког дијалога Београда и Приштине. Специјални представник за дијалог Мирослав Лајчак каже да се на разговорима на експертском нивоу финализују питања о којима се раније разговарало. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је поручио да су разговори били тешки и непријатни.

Eксперти Београда и Приштине на трећој рунди састанака у Бриселу разговарали су о несталим и расељеним лицима и еконимским односима две стране

"Пред састанак на високом политичком нивоу између Београда и Приштине који ће се одржати почетком септембра, састао сам се са главним преговарачима/координаторима у Бриселу како би финализовали рад на питањима о којима смо разговарали на претходним састанцима", навео је Мирослав Лајчак на Твитер налогу.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да су разговори у Бриселу били тешки и непријатлни јер су представници Београда, како је навео, морали да се суоче са тврдњама да нема проблема интерно-расељених и избеглих лица и са негирањем навода да на КиМ постоји 18.000 узурпираних кућа и станова. 

Ђурић је додао да је поменуто и питање нарушавања заштићене зоне код манастира Дечани, као и и Заједнице спрских општина. 

Скендер Хисени, шеф приштинске делегације није се обратио медијима испред зграде европске спољнополитичке службе.

У изјави за приштинске медије, Хисени је оценио да су разговори били тешки и оптужио српску страну да није била конструктивна и да је отварала неке од тема за које се мислило да су договорене.

Председник Србије Александар Вучић је током разговора са косовским премијером Авдулахом Хотијем 16. јула нагласио важност решавања питања несталих и расељених с подручја KиМ. 

Нова рудна разговора на високом политичком нивоу између Београда и Приштине најављена је за почетак септембра, највероватније за 7. септембар, непосредно након разговора две стране у Вашингтону, 4. септембра.

недеља, 04. јун 2023.
22° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено