Борељ уочи видео-конференције о КиМ: Овде смо да пробамо поново

Дијалог Београда и Приштине на високом политичком нивоу настављен је након 20 месеци паузе видео-конфренцијом у којој учествују председник Србије Александар Вучић, косовски премијер Авдулах Хоти, шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак.

Домаћин видео-конфренције и главни посредник у дијалогу Београда и Приштине Жосеп Борељ поручује да је у питању наставак процеса у циљу постизања коначног свеобухватног и правнообавезујећег споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине који ће одговорити на сва отворена питања.

"Такав споразум је кључан за бољу будућност народа Косова и Србије, за њихову европску перспективу као и за стабилност и безбедност читавог региона. Све ово је такође кључно и за ЕУ", изјавио је Борељ пред почетак видео-конференције.

У Бриселу су напомињали да је блокада дијалога, која је трајала од новембра 2018. године, када је Приштина увела таксе на робу из Централне Србије, неодржива и контрапродуктивна за обе стране.

Шеф дипломатије ЕУ каже да је Брисел свесан да нормализација односа и дијалог Београда и Приштине "није лак процес", али подвлачи "хитност" рада на на миру и напретку "у име заједничке будућности".

"Ови разговори захтевају политичку храброст обе стране, посвећеност и ангажовање у духу компромиса и прагматизма", поручио је Борел пред наставак разговора.

Он напомиње да никада није било лако наћи решање за проблеме који "трају тако дуго и болни су".

"Али зато смо овде, да пробамо поново", закључио је Борељ.

Данашања видео конференција одржава се уместо физичког стастанка који је отказан у последњем тренутку због повлачења приштинске делегације.

ЕУ, као главини посредник у дијалогу, није објаснила због чега је дошло до ове премене, али је физички састанак у Бриселу на високом политичком нивоу заказан за 16. јули.

недеља, 24. септембар 2023.
20° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"