Биланс синоћњих нереда у Београду – десетине повређених, запаљена полицијска возила

Више десетина полицајаца и цивила повређено је током синоћњих нереда због увођења полицијског сата у Београду. Сви повређени превезени су на ВМА.

Запаљени контејнери, смеће по улицама, поломљени саобраћајни знаци, уништене жардинијере, камење, запаљени полицијски аутомобили, неколико сломљених излога, слика су након ноћашњих протеста у Београду.

Како је за РТС рекао директор полиције Владимир Ребић, повређена су најмање 43 полицијска службеника и 17 демонстраната. 

До сада су ухапшене 23 особе, а као организатори упада у Скупштину означени су Дамњан Кнежевић и бивши посланик Двери Срђан Ного. 

Запаљено је пет полицијских возила, повређена су три коња. O нередима у Београду известиле су и светске агенције.

Испред зграде Скупштине Србије јутрос се налази кордон полиције. Припадници МУП-а распоређени су и испред других важних институција у Београду, као и на појединим већим раскрсницама.

Како је све почело 

Најпре је неколико десетина грађана блокирало саобраћај на раскрсници Трга Николе Пашића и Таковске улице. Окупљени су узвикивали увредљиве речи на рачун председника Србије Александра Вучића.

Како се број окупљених повећавао, све више су се приближавали згради Скуштине Србије.

У једном тренутку, демонстранти су покушали да провале у Скупштину. Тада су на дужности била само два полицајца. После гурања демонтранти су ушли, али је полиција којој је стигло појачање успела да их избаци из скупштинског хола, где је накратко остао само посланик Срђан Ного.

Напољу се наставља гуркање, а демонстранти гађају полицију и јајима и лименкама. Међу окупљенима су и представници иницијативе Не давимо Београд, организације Грађански отпор, али се претпоставља и неких десничарских организација.

Било је покушаја неких опозиционих политичара да се прикључе протесту. Репортери су известили да су окупљени отерали Вука Јеремића, Срђана Нога и Николу Сандуловића.

Нови упад у Скупштину, полиција баца сузавац 

Када је изгледало да је ситуација стабилна и да ће се окупљени упутити у протестну шетњу, дошло је до новог покушаја уласка у Скупштину.

У све напетијој ситуацији бачене су запаљене бакље, а полиција одговара сузавцем.

Полиција и демонстранти се сукобљавају, а повређених има на обе стране.

Нереди и испред РТС-а 

Полиција је потиснула демонстранте из Пионирског парка, као и са Трга Николе Пашића, све до Правног факултета. До инцидента је дошло и испред зграде РТС-а.

Током протеста нападнута су и два сниматеља Танјуга. У улицама које воде до Дома Народне скупштине, полиција је формирала кордоне да би спречила повратак демонстраната.

Повређени су пребацивани колима Хитне помоћи, а новинарске екипе су послале последње извештаје око 3.00 ноћас.

Мања окупљања су одржана и у Новом Саду и Крагујевцу.

субота, 09. децембар 2023.
3° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу