Вучић: Срамота је то што је Црна Гора урадила

Председник Александар Вучић изјавио је да је срамота то што је Црна Гора урадила са затварањем границе према Србији и што је као разлог за то навела епидемиолошку ситуацију, када је јасно да је реч о политици.

Александар Вучић је навео да није био у контакту ни са ким из власти Црне Горе. "Увек сам спреман да разговарам, али о овоме не знам шта бих, како бих и о чему разговарао, јер је јасно да ово нема везе са здравственом кризом или са било чим", подвукао је Вучић.

"Да сада ви мени објашњавате да је Приштина нешто добро урадила, а они нису радили тестове два дана, нису их ни имали, ми смо им послали. И сад неко мени да прича о томе", приметио је Вучић.

"Да анализирамо разлоге, јер неки њихови помагачи у Србији соле памет да то има везе са степеном заразе, инфекцијом... Срамота је да о томе говорим, то не само да је бесмислено, него је толико сумануто да немам речи", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

У случају Црне Горе, понавља, нису у питању принципи, јасно је да је реч о политици, рекао је председник.

"То морате да поштујете, али нити сам тиме одушевљен, задовољан и срећан, а они нека раде свој посао", рекао је Вучић.

Како каже, у Подгорици говоре о укупном броју заражених, па ће изгледа кажњавати тиме поштене, оне који штите животе људи, спроводе тестирање.

"Најбоље да као ви, не проводимо никакво тестирање и да, као у региону, тестирамо 100 људи и кажемо да немамо заражене или имамо једног, да кажете да је све у реду", рекао је Вучић.

Поручио је да се у Србији озбиљно бавимо заштитом становништва, тестирамо 3.000, 4.000 или 5.000 људи дневно, а не 30 људи, као неки.

"А понекад и за тих 30 лажу", каже Вучић.

Како је рекао, ми се поносимо тиме да откривамо заражене, јер их тиме лакше лечимо и не долази до тежих стања.

"Кажу 25 на 100.000 људи. А како сте нашли у Немачкој да је 12 на 100.000 људи, која је то рачуница? А не рачунате мртве. Ваљда је боље да сачекамо да имамо 5.000 мртвих, а да немамо заражене или да пријављујемо да су умрли од грипа да бисте нас пустили негде?", упитао је председник Србије.

О томе што је хрватска граница остала затворена за грађане Србије, Вучић каже да "Хрватску разуме", али да наши грађани зато могу у Мађарску, Бугарску, ускоро ће у Грчку, Северну Македонију, БиХ, нада се и у Румунију.

"Хрватска је у првом кварталу имала раст 0,4 одсто, Србија 5,1. Сасвим их разумем и нећу да коментаришем даље. То довољно говори. Црна Гора је пре три године имала просечну плату за 150 више од Србије, данас су на истом нивоу, а њихов јавни дуг је већи. Разумем их све", закључио је Вучић.

О предизборним скуповима: Нећемо угрожавати здравље људи

Нећемо угрожавати здравље људи предизборним скуповима, рекао је председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић и додао да ће се његова партија одлучити за предизборне скупове тек када у Србији буде мање од 10 заражених дневно.

Вучић је, у изјави ТВ Пинк, упитан за предизборне скупове, рекао да их свакако неће бити 1. јуна, и додао да ће се СНС одлучити за неки скуп када буде било испод 10 заражених.

"Ниједног секунда нећемо да угрозимо здравље људи. Ако буде било могућности, биће то лепа прилика за окупљање грађана", рекао је Вучић.

Запитао је, поводом критика опозиције да избори неће бити фер, "у којој то диктатури опозиција има најгледаније програме против власти", указујући на извештаје РЕМ-а о присуству странака на медијима, као и на јавном сервису.

Каже да људи све разумеју, а онај ко не разуме – вређа грађане Србије.

петак, 14. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије