Борељ поручио Куртију: Потребно потпуно укидање такси

Високи представник ЕУ Жозеп Борељ затражио је од косовског премијера Аљбина Куртија потпуно уклањање таксе на српску робу како би се наставио дијалог Београда и Приштине, истакавши да је задовољан што је Курти однос са ЕУ ставио као свој главни циљ. Борељ је обавестио Куртија да је предложио Мирослава Лајчака за специјалног изасланика ЕУ за дијалог.

Борељ је апеловао на реформу владавине права, економског развоја и доброг управљања на Косову.

"Као што знате, Европска унија и њене државе чланице чврсто верују да је наставак разговора о дијалогу неопходан и хитан и да ће захтевати потпуно укидање таксе. Као што смо поновили, такође очекујемо да ће Србија дати свој удео да поново покрене процес", написао је Борељ у писму Куртију, позивајући се на Куртијеву најаву делимичног укидања таксе.

"Потребно нам је потпуно укидање таксе. У том контексту, у потпуности се слажем са вама да ранији споразуми и неиспуњене обавезе морају у потпуности да буду спроведени", поручио је Борељ.

Према његовим речима, Београд и Приштина морају да испуне своје обавезе у примени тих споразума.

"У свом писму сте поменули механизме надгледања и санкционисања: Европска унија је од почетка дијалога успоставила конкретне и свеобухватне механизме како би обе стране осигурале придржавања својих обавеза у постојећим и будућим споразумима", написао је Борељ, а преносе медији у Приштини.

Борељ предлаже Лајчака за специјалног изасланика ЕУ за дијалог

Комесар ЕУ је обавестио Куртија да је предложио Мирослава Лајчака за специјалног изасланика ЕУ, рекавши да се нада да ће што пре почети са радом.

"Услед нашег недавног телефонског разговора, желео бих да потврдим да сам већ званично предложио државама чланицама именовање Мирослава Лајчака, за специјалног представника ЕУ за дијалог и Западни Балкан, да ми помогне као ЕУ посредник.

Надам се да ће ускоро моћи да почне са радом. Са своје стране обећавам да ћу остати тесно укључен у овај процес и дати све од себе да га брзо и ефикасно покренем напред. И Косово и Србија, шири регион и сама ЕУ на крају имаће користи од позитивног исхода", закључио је Борељ. 

субота, 02. март 2024.
9° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво