"Одредбе световног и канонског права су јасне, СПЦ је недељива"

Због усвајања закона о слободи вероисповести, тензије у Црној Гори не јењавају. У сусрет сутрашњој молитви и литији на Цетињу, шеф бироа за медије владе Црне Горе Срђан Кусовац поделио је на друштвеним мрежама фотографију на којој пише: "На Цетињу нема шетње". Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић каже да је у интересу Црне Горе, Србије и свих у окружењу да се сачува мир, шта год да се дешава.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић каже да Србија чини доста тога да помогне Србима у Црној Гори.

"Као што смо најавили, у наредном периоду ћемо активно предузимати правне акте и кораке у циљу заштите и побољшања положаја српског народа у Црној Гори, а и заштите православне цркве", истиче Селаковић.

Сматра да није у току рат саопштењима већ озбиљна полемика у којој се износе аргументи.

"Указујемо на оно што јесу међународно преузете обавезе и оно што подразумева концепт савремене правне државе у којој се зна шта држава може да чини, а шта не би требало да чини", објашњава Селаковић.

Истиче да је Српска православна црква оличење духа српског народа.

"Где год Срби живе, ту постоји и Српска православна црква. Ако желите да је обришете онда сте угрозили и судбину наших сународника", каже Селаковић.

Подсећа да је председник Вучић изнео свој недвосмислен став да је против било какве конфедерализације Српске православне цркве јер се не може конфедерализовати ни српски народ. 

"Одредбе, како световног, тако и канонског права су потпуно јасне. Први члан Устава СПЦ из 1957. године каже да је Српска православна црква јединствена, недељива и аутокефална", истиче Селаковић.

Каже да је ово први пут да се на згради Председништва Србије нашла застава са Давидовом звездом.

"Тиме Србија показује да је део антифашистичке традиције и борбе против нацизма и фашизма, да је заједно делила патње са јеврејским народом који је највише страдао", објашњава Никола Селаковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво