Манастиру Дечани још није враћено имање

Упркос заштити УНЕСКО-а, манастир Високи Дечани и даље наилази на неразумевање власти на Косову. Руководство општине Дечани упорно одбија да имање манастира врати у катастарске књиге на стање од 1999. године.

Манастир, по броју монаха највећи у Српској православној цркви, стављен је на листу УНЕСКО-а 3. јула 2004. године, али је више пута гранатиран. Последњи пут у фебруару прошле године.

Полиција је открила нападача, косовског Албанца.

Црква манастира, задужбина Стефана Дечанског, на срећу, ниједном није погођена.

Притисци локалног руководствана на манастир појачани су после проглашења независности Косова, поготово након што је сада већ бивши шеф УНМИК-а Јоаким Рикер у мају ове године донео одлуку да се манастиру врати имање, тј. у катастарским књигама општине имање манастира врати на стање пре увођења међународне администрације у покрајини.

Позиција у којој се манастир тренутно налази навела је и председника Србије Бориса Тадића да о томе говори на седници СБ УН прошлог месеца, на којој је говорио о положају Срба на Косову после једностраног проглашења независности.

Манастир Високи Дечани сврстан је на листу УНЕСКО-а пре четири године. У образложењу те одлике наводи се да су манастирске фреске "један од највреднијих примера такозване ренесансе Палеолога у византијском сликарству и драгоцен запис о животу у 14. веку".

Изградња Високих Дечана је почела 1327. године под ктиторством краља Стефана Уроша III Дечанског.

После Косовске битке, манастиру је осиромашио пошто му је отето имање, да би 1397. године у помоћ притекла кнегиња Милица са синовима.

У другој половини 16. века и у наредних стотинак година, у време обнове Пећке патријаршије, настају боља времена и за Високе Дечане, али су у доба велике сеобе Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем овај манастир опљачкали Турци.

Крајем 18. века почиње обнова манастира, која се наставља и у 19. веку.

Осликавање цркве потрајало је од 1335. до 1350. године, а задатак да разноврсним призорима из Библије и историје хришћанства украсе огроман простор поверен је најбољим живописцима Душановог царства.

Међу најзапаженијим фрескама су оне које приказују седам васељенских сабора (на сводовима цркве), циклус о Светом Ђорђу, и лозу Немањића са Стефаном Немањом као родоначелником.

Две године после стављања Високих Дечана на листу УНЕСКО-а, Комитет за светску баштину УНЕСКО одлучио је да се на листу Светске културне бастине УНЕСКО упишу манастири Пећка Патријаршија, Грачаница и Саборни храм Богородице Љевишке у Призрену.

Најзначајније светиње Српске Православне Цркве на простору Косова и Метохије заједно су обједињени на листи светске културне баштине УНЕСКО под именом "Средњовековни споменици на Косову".

Уврштени су и на листу Угрожене светске баштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво