Вучић: Време да изаберемо између слатке лажи и горке истине

Председник Србије Александар Вучић, који у Народној скупштини представља Извештај о Косову и Метохији, поручио је да је време да се отворено изабере између слатке лажи и горке истине, ма каква она била. Оценио да су разговори Београда и Приштине веома важни, јер смо тиме успели да вратимо тему Косова и Метохије за преговарачки сто. Ако буде компромиса, народ ће о томе морати да се изјасни, а референдум ће бити обавезујући, поручио је председник и истакао да ћемо добити више него што смо имали.

Александар Вучић је, на посебној седници Парламента којој присуствују и премијерка Ана Брнабић, министри и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, захвалио је свима коjи желе да разговарају на одговоран начин о проблему који је велик и тежак за цео српски народ.

Председник је поручио да се мора дати одговор на једно важно питање – у шта верујемо, у лаж или истину. Указао је да "без тога нећемо знати за шта смо способни и колико можемо, где су границе наше земље и наших снова, баш као и наше стварности".

"Без тога нећемо знати где је Косово, где је Метохија, ко њима управља, где смо ми Срби на Косову и Метохији", додао је Вучић.

Може ли Србија, упитао је председник, да рачуна на међународно право и правду, ко су нам пријатељи, да ли смо сами себи пријатељи ако одбијамо да се суочимо са истином.

Време је да се отворено изабере између слатке лажи и горке истине, нагласио је Вучић. "Мој посао као председника Србије је да људима саопштим истину ма каква она била", истакао је он.

"Али немојте да посмислите да се нећу борити за наш народ и Косово и Метохију више од оних који истину знају али је прећуткују, и који држе патриотска предавања, а предавања не би смели ником да држе", напоменуо је председник.

"Ако нешто не променимо, биће нас двоструко мање него Албанаца"

Осврнуо се потом на прошлост Косова и Метохије и смене разних власти, и посебно истакао демографске промене које су кроз историју постале драматично лоше за Србе.

Навео је да се дуга и вишевекована борба водила око КиМ, али и око Војводине и других делова Србије.

"У некима смо победили, а некима изгубили", нагласио је Вучић и истакао да поразе никада нисмо хтели да прихватимо и када смо их доживљавали заредом у кратком временском периоду.

Уколико нешто не променимо, 2100. године биће нас двостуко мање него Албанаца на Западном Балкану, упозорио је Вучић.

Председник је подсетио и на ток преговора о Косову и Метохији у претходним деценијама, једнострано проглашење независности, дијалог којем је посредовала ЕУ и који је резултирао потписивањем Бриселског споразума, али и на тешкоће и притиске који су потом уследили.

Дијалог је био важан, у интересу и Срба и Албанаца, јер је важно да се постигне мир, оценио је председник.

Како је навео, током дијалога био је веома мали број тешко рањених, убијених готово да није било, не рачунајући Оливера Ивановића, а све то после једностраног проглашења независности.

Ангажовање Србије успело је да амортизује и бескомпромисан став оних који подржавају косовску независност, истакао је он. "Да ли ћемо моћи да добијемо све што желимо, нећемо", рекао је Вучић, додајући да он неће износити неистине као неки други. "Али да ћемо да добијемо више него што смо имали, и у то сам апсолуно сигуран и убеђен", поручио је Вучић.

План успостављања "нове нормалности"

Европске силе и САД дозволиле су Приштини да шест година не формира Заједницу српских општина, што је била једина обавеза Албанаца из Бриселског споразума, рекао је председник.

Приметио је и да нико не реагује ни на то што су данас поново најавили формирање "велике Албаније", а да би, да се у Србији говори о Републици Српској, било потпуно другачије.

Вучић је навео да ни председник Француске Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел нису успели да наведу Албанце да повуку таксе од сто одсто, јер они имају заштиту неког снажнијег.

Реч је, објаснио је председник, о нечему што је план, а то је да нас доводе у ситуацију "нове нормалности". Шта год да ураде, неко из међународне заједнице ће рећи "хајде да видимо како да Србију натерамо да призна независност Косова".

Одбацују сваку идеју о промени граница, а границе Србије им нису биле неповредиве, указао је Вучић.

"Нису успели никада да ослабе толико Србе у покрајини, нити српски народ на северу, да не будемо у стању да одговоримо и намерно кажем – не будемо, јер то неће бити самостални одговор нашег народа са севера, већ целокупног нашег народа, ако било ко буде покушао да их физички угрози, на било који начин", рекао је Вучић и поручио да погрома као из 2004. више неће бити.

Председник је оценио да су разговори Београда и Приштине веома важни, јер смо тиме зауставили след губитака, повратили углед Србије и успели да вратимо тему Косова и Метохије за преговарачки сто.

"Тражили смо време да земљу сачувамо. Морате да разговарате, иако није лепо разговарати са Тачијем, а ни њему са мном", објаснио је Вучић.

Истакао је да је Србија, у десет пута лошијој ситуацији него што је била у време власти ДОС-а, покушала да се врати у разговоре, да очува мир и политичку стабилност.

Вучић је навео да су у претходним годинама доношени споразуми о правосуђу, цивилној заштити и енергетици, где је било највећег притисака, и где се могло видети сво лицемерје међународне заједнице.

Приштина не жели стварни дијалог у овом тренутку, о чему говори велики број једностраних потеза које је повукла у последње време, рекао је председник Вучић и поновио да Београд неће сести за преговарачки сто све док не буду укинуте таксе.

Рекао је да Београд током преговора са Приштином није имао примедбе на понашање европских посредника, односно Кетрин Ештон и Федерике Могерини, иако су притисци били ужасни.

Убиство Ивановића и покушај да се уништи идеја о разграничења

Председник је изјавио да се убиство Оливера Ивановића поклопило са расписивањем избора у Београду 2018. године, када су неки очекивали смену актуелне власти, те да су тада покушали да униште идеју о разграничењу, како би спречили Србе да добију део територије на КиМ.

"Расписују се избори за Беград, очекује се промена власти и, када неки очекују да то буде почетак промене власти и краја Вучићевог режима, тог дана у Косовској Митровици је убијен Оливер Ивановић, један од лидера Срба са КиМ, политички противник Српске листе", рекао је Вучић.

Каже да су последњих дана била три текста у значајним западним медијима који говоре како је баш то убиство допринело уништавању идеје о разграничењу и било каквим српским сновима да Срби не би добили "нешто од територије КиМ".

Вучић наводи да је затим уследила жестока оркестрирана кампања из западних центара моћи, заједно са некима у домаћој јавности, који им "терцирају", уз улогу албанских медија.

Наводи да су измишљали ко је убио Ивановића и хапсили чак на основу изјава политичара са Савског венца у Београду, који се представљају као политичари са Косова, а све да би Север био лака мета за све њих, пошто се показао "као веома тврд орах".

Председник каже да је Србија у основи у потпуности успела да заштити своје интересе у покрајини и у контексту европских интеграција, упркос критикама за наводну предају српских институција. "Срби на северу КиМ, поготову данас, апсолутно доминирају у свим институцијама што није био случај до 2013", приметио је он.

"Уколико би Српска листа и политички представници донели одлуку да се сви повуку, са малим изузецима, Срби би одмах изашли, али користе сваку прилику да се обезбеди суштинска, правична доминација Срба, али да се у исто време обезбеди зашита за Србе у Грачаници, Шилову, Клокоту, Партешу, Метохији где год су нам угрожени људи", рекао је он.

Навео је и да је Србија добрим делом помогла да се заштите објекти од културног значаја.

Додао је и да је Србија од почетка била изложена различитим притисцима, да се прво изврши демаркација између Косова и Црне Горе, а затим Србије и Црне Горе. "Свака демаркација у којој бисмо учествовали значила би де факто признање Косова", рекао је он.

"Треба да престанемо да обмањујемо сопствену јавност"

Председник је рекао да проблем Косова и Метохије не жели да сведе на то ко је крив за садашње стање и грешке које су до њега довеле, већ да престанемо да се самообмањујемо.

Потребно је, рекао је, да признамо да нам се догодио тежак национални пораз, да смо изгубили територију, људе, а и економски губици су били огромни, а пре свега смо, истиче, изгубили године у којима смо се лагали.

Ја се нисам одлучио за наставак лажи и самообмане, већ за договор са Албанцима као једини начин за будућност, истакао је председник.

"Суштина је да смо, чини ми се, погрешили много и када смо цео случај Косова пребацили из СБ УН у ЕУ, дали аргументе несувислим питањима Међуанародном суду правде. Да ли смо могли другачије да реагујемо и одговорније 17. марта 2004. - могли смо, 1998. и 1998, могли смо и морали да реагујемо одговорније, а при том не бежим ни од сопствене одговорности", поручио је он.

Вучић је рекао да се суочио са проблемом, од којег су раније власти одустали. "Нисам се одлучио за наставак лажи и самообмане. Рекао сам свима нема Србије, нема наше власти на КиМ, сем суштинске у здравству и школству. Треба да престанемо са обмањивањем сопствене јавности. То сам понављао свих ових седам година, као и да је договор са Албанцима једини начин за будућност", навео је Вучић.

"Сачували смо мир, добили бољу и снажнију српску економију, која је породила снажнију српску војску и полицију, снажнијег економског српског човека који је загледан у будућност и верује у њу. Добили смо могућност да наставимо да се боримо за том таблом за којом се налазимо", објаснио је Вучић.

Истакао је да су и Срби и Албанци тренутно у пат позицији. "Они који очекују да је независност готова ствар, а ми да не будемо понижении да добијемо што Србији припада", нагласио је председник.

"Замрзнут конфликт није могућ"

Председник је изјавио да "замрзнут конфликт" између Београда и Приштине не може да постоји као трајно решење, јер га, како је рекао, Албанци неће. "Ако замрзнут конфликт остане, само је питање када ће Албанци да нападну Србију. Следеће питање је како ћемо да издржимо напад Албанаца ако до њега дође", рекао је Вучић.

Према његовим речима, за решавање питања Косово постоје два сценарија, први је очување статуса кво и "замрзнути конфликт" за који је рекао да је немогуће да се одржи, а други је онај за који се и он лично залаже - нормализација односа између Београда и Приштине.

Објаснио је да се нормализација може десити само у два случаја. Један је како је доживљава свет, међународна заједница и Албанци - постизање споразума у којем је Косово независна држава, у којима би Србима дали некаква права или по моделу две Немачке, што Албанци, ни Американци неће, већ траже да Београд призна независност, што ми нећемо.

"Друга могућност, коју смо испустили, је она о којој сам говорио и због које сам нападан и о којој су и пре мене говорили, у десетоструко повољнијој ситуацији су нудили неку врсту разграничења да спасемо здраво ткиво на КиМ, да сачувамо народ од прогона, да можемо да живимо мирно у будућности", рекао је Вучић.

"Обавезујући референдум ако се постигне компромис"

Ако Приштина буде укинула таксе, даћу све од себе, док сам председник Србије, да покушамо да пронађемо неко решење, изјавио је Вучић и указао да ћемо, ако не пристанемо на компромис, све изгубити.

Поновио је да ће се залагати за некакво компромисно решење и нагласио да прецизна истраживања кажу да нам следи пропаст, ако до решења не дође. "Последице би биле катстрофичне за нас у економском, социјалном и демографском аспекту", упозорио је он.

Ако буде компромисног решења, народ ће о томе морати да се изјасни и, за разлику од других земаља, у Србији ће одлука народа бити обавезујућа, поручио је Вучић.

Сводећи данашње обраћање у парламенту, председник Србије је истакао да нама у првој фази остаје да чекамо да видимо да ли ће Американци и Европљани убедити Албанце да укину таске.

"Наставка суштинских разговора без укидања такси неће бити. Тачка", поручио је председник Србије.

"Без компромиса лоша перспектива Србије"

Вучић је представио прецизно истраживање социјалних, економских и демографских аспекта које показује да ће Србија уколико не дође до компромиса и нормализације односа са Албанцима на КиМ претрпети тешке последице у наредних 20 до 25 година.

Рекао је да би у случају постизања решења са Албанцима и уласка у ЕУ дугорочно дошло до јачања српске економије, повећавања животног стандарда и подизање наталитета.

"У случају да дођемо до решења са Албанцима у периоду између 2025. и 2030. и ако тада приступимо ЕУ, то би драстично појачало наше шансе да будемо близу минималног или најмање лошег решења, док би све друго водило у тешку ситуацију", рекао је Вучић.

Објаснио је да говори о две могућности - "једна је постизање нормализације односа, што је боља варијанта за наше демографске, економске и социјалне прилике, а друга је непостизање било каквог споразума са Албанцима".

"Где је тај Обилић који ће да врати Косово"

Председник је навео да се наслушао прича о томе ко су издајници у Србији и поручио да о томе немају право да говоре они који ничим нису заштитили српски народ.

"Наслушао сам се тога за најбоље Србе да су издајници, од предвечерја косовске битке до данас. А то су нам увек саопштавали најгори Срби, најтеже епитете користили и најгоре увреде изговарали, а да никада нису ни сагледали шта ко ради ни шта су чији резултати", рекао је Вучић.

Због тога је, каже, увек тражио да се погледају резултати и да се види шта остаје иза нас. "Ја бих поставио питање за све њих. Да ли постоји тај јунак, тај Обилић, тај осветник Косова, данас? Који ће једним чином и тако лако, како они причају, да врати свету земљу под наше окриље. И где је он?", питао је Вучић.

Цитирао је Александра Тијанића који је рекао да би сви Срби дали живот за Косово, али ко то од њих хоће да оде да живи на Косово.

Како је рекао, прва лекција кад је реч о КиМ мора да буде како да се ослободимо свих својих пораза, тако што ћемо прво да их разумемо и да се суочимо са тим поразима.

На крају је цитирао Борислава Пекића: "Треба гледати право, јер да се хтело гледати иза себе добили бисмо очи на потиљку. Треба љубити земљу деце своје а не дедова својих, јер част неће зависити од тога одакле долазимо него куда идемо."

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво