Унапређење сарадње Србије и САД

На крају вишедневне посете САД министар одбране Драган Шутановац оценио да постоји обострана жеља за унапређењем односи САД и Србије у области одбране, али и привреде и економије.

Министар одбране Драган Шутановац, на крају вишедневне посете Вашингтону и Охају, оценио је да постоји обострана жеља за унапређењем односа САД и Србије у области одбране, али и привреде и економије, без обзира на неслагања која постоје око питања Косова и Метохије.

"Већ у фебруару начелник Генералштаба Војске Србије Милоје Милетић посетиће САД, а у септембру очекујемо посету команданта Националне гарде САД Крега Мекинлија, чиме ћемо учврстити сарадњу и продубити односе, имајући у виду да желимо да наставимо да школујемо официре у САД", рекао је Шутановац агенцији Бета на крају званичне посете Америци.

Министар одбране је додао да је посета била веома позитивна, као и да је, у разговорима које је водио са више саговорника у Сенату и Конгресу, наишао на разумевање за визну либерализацију за Србију.

"Чини ми се да се стварају услови да се, након либерализације, коју нам је омогућила Европска унија, остваре позитивни помаци у том правцу и од Сједињених Америчких Држава", рекао је Шутановац.

Посета сенатора Џорџа Војиновића Србији и региону, планирана за фебруар 2010. године допринеће да се односи Србије и САД подигну на виши ниво, уверен је министар.

"Убеђен сам да ће бити још сенатора у делегацији који хоће да се упознају са ситуацијом у Србији, у потпуном убеђењу да Србија треба да добије коначну подршку за европски пут и учвршћивање односа са САД", рекао је Шутановац на крају посете.

За време посете САД, министар одбране разговарао је са секретаром одбране САД Робертом Гејтсом, а имао је и сусрете у Сенату, Конгресу и Белој кући. Српска делегација је посетила и Охајо, где је била гост Националне гарде те америчке државе, која има партнерске односе са Војском Србије.

Министар Шутановац је у САД боравио на позив америчког секретара одбране Роберта Гејтса, што је први такав позив министру одбране Србије после 25 година.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара