Нови сведоци против агената ОВК

Нови сведоци политички мотивисаних злочина тајне службе ОВК. Еулекс поново више сати испитивао "крунског сведока" Назима Блацу, али је његов адвокат, без објашњења, одлучио да га више не заступа.

Листа особа које оптужују обавештајну службу Ослободилачке војске Косова, ШИК, за политички мотивисане злочине полако се шири, пошто су истражитељи Еулекса саслушали и званичника опозиционог Демократског савеза Дарданије, Адема Салихаја, који тврди да се налазио на "листи за одстрел" још увек мистериозних плаћених убица.

"Претње су сталне и директне... Да, прете ми структуре ШИК-а", рекао је Салихај, око чије су куће, у међувремену, рапоређени полицајци, како би се, као и у случају првог сведока, Назима Блаце, спречили било какви инциденти.

Уколико се наводи Назима Блаце и Адема Салихаја покажу тачним афера коју је покренуо некадашњи агент ШИК могла би озбиљно уздрмати косовску политичку сцену, којом, досуше уз велики притисак САД, доминира коалиција Тачијеве странке, којој припада већина наводних налогодаваца злочина и ДСК, из чијих су редова листом све жртве.

Салихај је, раније, био члан Демократског савеза Косова, али је после смрти Ибрахима Ругове и одлуке новог руководства да формира коалицију са Демократском партијом Косова Хашима Тачија, са још неколицином истомишљеника формирао нову странку.

Осим салихаја, полицији Еулекса се, наводно јавио и Африм Гаши, син Саљија Гашија, једне од особа чије је убиство у сведочењу помињао Блаца.

Поред појачаних мера безбедности око свих потенцијалних сведока злочина ШИК-а, Еулекс је у претходна 24 часа наставио испитивање Назима Блаце, или "Агента Сеико", који је и покренуо читав случај, па западни извори у Приштини сматрају да није искључено да ће некадашњи "плаћени убица" те тајне службе добити статус заштићеног сведока.

Последње у низу испитивања трајало је, како наводе приштински медији, неколико часова, а кућу Назима Блаце, поново, чувала је права мала армија међународних полицајаца, главна тема су била политичка убиства и претње у којима је учествовао по наредби челника ШИК-а.

Овај пут, међутим, испитивање је протекло без присуства његовог адвоката, који је, из непозатих разлога, одустао да даље учествује у овом случају.

Истовремено, у Приштини се води паралелна расправа шта се десило са тајном службом ОВК после рата, па је опозиција оптужила ту службу да је само променила форму и "колонизирала"сва јавна предузећа, попут тамошњег Телекома, Поште, аеродрома, Комбината Трепча и Електропривреде.

Према наводима немачке обавештајне службе БНД, из извештаја који је пре четири године процурео у јавност, ШИК су чинили лидери Ослободилачке војске Косова, борци тог покрета, али и професионалне убице, који су насиљем успели да успоставе контролу над тамошњом економијом, али и политиком.

ШИК је, истовремено, под маском освете над наводним сарадницима српских власти, проширио активности и на убиства и малтретирање званичника Руговине патије, која је, до његове смрти, редовно побеђивала бивше герилце на свим изборима.

Блаца је претходно навео да је учествовао у 17 убистава, покушаја убистава и претњи. У видео запису је признао да је убио некадашњег припадника Службе безбедности Ибуша Клокошија.

Као налогодавце је означио Азема Суљу, посланика и високог функционера Демократске партије Косова Џавита Халитија и други високе функционере ДПК.

Азем Суља је потпредседник Демократске партије Косова, на чијем се челу налази Хашим Тачи. Током сукоба 1998-99. године био је члан главног штаба ОВК.

Суља важи за једну од најутицајнијих особа у косовској политици. Уз Фатмира Љимаја, Адема Јашарија, Сулејмана Селимија "Султана", Самија Љуштакуа и Рама Бују био је један од оснивача ОВК, у којој су га, због немерљивог утицаја називали "Велики ујак" и "Тефик".

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара