Министри под лупом

Председник Србије Борис Тадић поновио критике на рачун појединих министара у Влади Србије. Да сумње нису упућене на њихову адресу верују у министарствима економије, полиције, здравља, вера, телекомуникација, науке, просвете, правде, рада и социјалне политике.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је извештај Државне ревизорске институције за 2008. годину показао да је било "прекомерног трошења у областима које су сасвим излишне" и истакао да министре мора одликовати финансијска и грађанска дисциплина.

"Свака државна институција мора да поштује закон и право. Бахато понашање је веома опасно због околности у којима се налази Србија", рекао је Тадић после сусрета са председником Словачке Иваном Гашпаровичем.

Тадић је поручио да ће Влада Србије у наредном периоду у складу са законом анализирати налазе ревизора и утврдити да ли је у раду министарстава било само неправилности или је било и кршења закона.

Према његовим речима, у овом тренутку сви имају право да изнесу примедбе на извештај Државне ревизорске институције, али се сам извештај и његови закључци морају схватити са пуном озбиљношћу.

Тадић је тако поновио критике, које је упутио у среду, током посете Прокупљу, да поједини министри у Влади Србије, председници општина и независних агенција не раде добро свој посао.

Председник Србије није желео да помиње њихова имена, али је навео да ће им то лично рећи како би им "дао шансу да се поправе".

"То вам кажем као председник Србије који има обавезу да чува својину грађана, а грађани су своју својину дали у буџет Србије", истакао је Тадић.

Потребна реконструкција

Коментаришући критике председника Србије на рад министара, потпредседник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је у Београду да је потребна реконструкција Владе Србије, а да сваки министар треба да зна "да му је то животна улога".

"Сигуран сам да је реконструкција владе потребна, али не желим да оцењујем друге", рекао је Дачић у седишту СПС.

Дачић, који је први потпредседник владе и министар унутрашњих послова, истакао је да се у Влади није разговарало о увођењу нових партнера, а уколико неко од министара треба да буде промењен то ће свакако бити договор.

"Ту нема свађе. Тадићеву оцену схватам као добронамерну критику и сваком министру треба да се каже шта треба да побољша у свом раду", рекао је Дачић.

Дачић је закључио да је задовољан радом министара из СПС, али да сви заједно могу боље.

На чију адресу стижу критике?

Да сумње нису упућене на њихову адресу чврсто верују у министарствима економије, полиције, здравља, вера, телекомуникација, науке, просвете, правде, рада и социјалне политике.

Председникову изјаву не желе да коментаришу у министарствима животне средине, трговине и људских и мањинских права, а у Министарству за Косово и Метохију кажу да је тешко претпоставити на кога је Тадић мислио.

Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић изјавио је да се слаже са оценом председника Србије да "неки министри у Влади Србије не раде добро свој посао" и додао да се он лично не осећа прозваним.

"Сматрам да има министара који не раде свој посао и подржавам оно што је Тадић рекао", наводи Динкић.

Додао je и да је председник у среду у Прокупљу, приликом отварања фабрике аутокаблова "Леони" похвалио његов рад.

Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић изјавио је да би било добро да Влада Србије буде смањена, да би о томе требало да буде постигнут договор у владајућој коалицији, и додао да се не осећа прозваним после изјаве председника Тадића о раду појединих министара.

"Нисам се препознао у изјави председника Тадића из разлога што нити знам боље, нити могу више", рекао је Љајић и додао да не зна да ли ће доћи до реконструкције владе, али да би било добро да до тога дође, како би она била ефикаснија.

Према његовим речима, смањење владе у овом тренутку било би и политички корисно и економски оправдано, али важно и са психолошког становништва.

"Велики је број послова који смо урадили ове године и знам да смо померили многе ствари у образовању са мртве тачке и кренули да правимо образовање какво заслужује Србија у 21.веку", рекао је министар просвете Жарко Обардовић.

Министар Вук Јеремић је истакао да се осећа прозваним и да би било добро да се сви тако осећају чак и да на то председник није указао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара