Словачка чврсто уз Србију

Србија намерава да до 2014. године испуни све услове за пуноправно чланство у ЕУ, изјавио председник Борис Тадић након разговора са словачким колегом Иваном Гашпаровичем. Без обзира на одлуку МСП, Словачка неће признати независност Косова, истакао Гашпарович.

Председник Словачке Иван Гашпарович допутовао у Београд где се у Палати Србија састао са председником Србије Борисом Тадићем.

Гашпарович je изјавио је да ће његова земља, без обзира на исход поступка који је Србија покренула пред Међународним судом правде, остати при одлуци да не признаје једностано проглашену независност Косова и Метохије.

Председник Словачке је после сусрета са Тадићем истакао да ће Словачка такође наставити да искрено подржава Србију у процесу приближавања Европској унији и да ће јој пренети сва искуства која би јој могла бити од користи на путу ка пуноправном чланству.

Гашпарович је оценио да ће МСП, уколико одлуку о легалности проглашења независности Космета буде доносио у складу са међународним правом, морати да изнесе мишљење које ће бити повољно за Србију.

"Одлука је веома једноставна уколико МСП жели да одлучи на основу међународног права, а теже ће бити уколико је буде доносио руковођен политичким обзирима", рекао је председник Словачке, подсетивши и да је његова земља одлучила да прилагањем поднеска учествује у поступку пред МСП на страни Србије.

"Словачка неће мењати свој став без обзира на став МСП, а може да га промени само уколико то и Србија учини", нагласио је шеф словачке државе.

Председник Тадић је после разговора, којим је почела дводневна званична посета Гашпаровича Србији, оценио да су односи две државе на највишем нивоу и да могу бити додатно обогаћени, посебно у области економске сарадње.

"Још једном смо потврдили да не одустајемо од два стратешка циља, први је учлањење у ЕУ и захвални смо Словачкој на подршци, а други је очување интегритета наше земље на Косову и Матохији, и изразио сам захвалност председнику Гашпаровичу на његовом личном ставу и ставу његове земље", рекао је Тадић.

Корисна искуства Словачке у процесу евроинтеграција

Председник Тадић је подвукао да Србија намерава да до 2014. испуни све услове за пуноправно чланство у ЕУ, и да ће јој користити искуства Словачке која је, како је констатовао, изузетан пример скраћивања преговора са Унијом.

"И процес визне либерализације је текао убрзано и Србија је само за годину дана учинила све што је било потребно, тако да верујем да можемо и у процесу преговора за чланство да смањимо рокове", рекао је Тадић.

Председник Тадић је, међутим, констатовао да није важан сам датум усласка у ЕУ, већ реформе које ће српско друштво саобразити европским стандардима.

"Ми настављамо пуном снагом процес интеграције, и рачунамо на Словачку у саветодавном смислу. Србија не тражи никакву повластицу, жели да испуни све услове, али не прихвата и никакве посебне услове", рекао је Тадић.

Тадић је поновио да ће Србија никада неће прихватити независност Космета, чак ни уколико јој то буде наметнуто као један од услова на путу ка ЕУ.

Енергетика за снажнију економску сарадњу

Тадић и Гашпарович су разговарали и о могућностима реализације конкретних инвестиционих пројеката, а после њиховог разговора ресорни министри потписали су Протолол Министарства рударства и енергетике Србије и Министарства привреде Словачке о проширивању односа у области енергетике.

Председници су се сложили да се нарочите могућности за снажнију економску сарадњу отварају, пре свега, у области енергетике, односно изградње складишта гаса и ремонта котлова у термоелектранама.

Двојица председника су се, када је реч о положају словачке националне заједнице у Србији, сагласила да Србија несебично подстиче очување идентитета Словака у Србији и констатовала да су припадници словачке мањине лојални грађани државе у којој живе.

Одлични односи Србије и Словачке

Председник Владе Србије Мирко Цветковић оценио је на састанку са председником Словачке Иваном Гашпаровичем у Београду да Србија и Словачка имају одличне билатералне односе.

Премијер Цветковић захвалио је Гашпаровичу на досадашњој активној подршци Словачке, јачању односа Европске уније са Србијом као и принципијелном и чврстом ставу Словачке у одбрани начела међународног права кад је реч о Косову.

"Сматрам да ће данашњи сусрет привредника на Пословном форуму Србија-Словачка отворити нове перспективе развоја економске сарадње за шта постоје интерес и потенцијали са обе стране", рекао је Цветковић.

Према његовим речима, српска предузећа су заинтересована за укључивање са словачким партнерима у заједничке пројекте намењене ЕУ.

Цветковић је истакао да присуство словачке мањине у Србији представља несумњив допринос одличним билатералним односима и да ће Србија, као и до сада, активно настојати да се положај словачке мањине, као и других мањина, додатно унапреди.

Позив словачким инвеститорима 

Председник Владе позвао је словачке инвеститоре да улажу на српско тржиште како би се повећао износ улагања Словачке у Србију који је до сада износио 65 милиона долара.

Цветковић је рекао да је Словачка на 17. месту инвеститора у Србији и додао да се досадашња економска сарадње две земље углавном заснивала на трговинској размени.

"Трговинска размена Србије и Словачке у 2008. години била је 600 милиона долара, а ове године се очекује да ће износити 500 милиона долара", рекао је Цветковић.

Према његовим речима, проблем је велики дефицит на страни Србије због чега би српски привредници требало да се боре за словачко тржиште.

Цветковић је навео да словачке привреднике, уколико се одлуче да инвестирају у Србију, у 2010. години чека бољи пословни амбијент, поједностављење пословања кроз укидање административних процедура, биће поједностављени и прописи за добијање грађевинских дозвола, а неће бити ни нових пореских намета.

Цветковић је навео да је тржиште Србије мало, али да има велики број уговора о слободној трговини са земљама ван европског тржишта, као што су Русија, Турска и Белорусија.

Председник Словачке Гашпарович је истакао и да је добро што је трговинска размена две земље у последњих десет година повећана 20 пута, као и да Србија има европску будућности и да је Словачка спремна да јој на том путу помогне.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара