Чекајући Буџет

Предлог буџета за наредну годину у скупштинској процедури највероватније у петак а расправа крајем следеће седмице, најављују из владајуће коалиције. Разматрање амандмана на Закон о стечају наставља се сутра.

Посланици владајуће коалиције оценили су да би Предлог закона о буџету за наредну годину могао да буде предмет скупштинске расправе крајем следеће седмице, а да се до краја године очекује и његово усвајање.

Тај законски предлог још није стигао у скупштинску процедуру, а Влада Србије га је усвојила пре два дана.

Шеф посланичке групе Г17 плус Сузана Грубјешић казала је новинарима у Парламенту да ће посланици Предлог буџета вероватно добити у петак, а да би Скупштина Србије крајем следеће седмице могла започети расправу о том предлогу.

На питање да ли ће буџет бити изгласан до 15. децембра, Грубјешић је одговорила да није сигурна да ће све бити завршено до тада, али да ће сигурно бити изгласан до краја године.

"Од краја следеће седмице, када ће вероватно започети расправа о буџету, остаће само неколико дана за расправу о том предлогу и пратећим фискалним законима, а на Предлог буџета вероватно ће бити поднето доста амандмана. Нисам сигурна да ћемо успети баш све да завршимо до 15. децембра, али свакакао ћемо до краја године донети буџет", казала је Грубјешић.

Шеф клуба Партије уједињених пензионера Србије Момо Чолаковић рекао је да су преговори са ММФ-ом и усаглашавање у Влади Србије узрок кашњења буџета и нагласио да ће он ипак бити усвојен у року.

Заменик председника шефа посланичког клуба Демократске странке Србије Радојко Обрадовић рекао је да усвајање буџета касни, а да би пре тога требало усвојити завршни рачун за 2008. годину и извештај државног ревизора.

"Завршни рачун повучен је из процедуре, и то два дана након што смо добили први и непотпун извештај државне ревизије. Још нема консолидованог извештаја о буџету Републике Србије иако је рок био 1. новембар", рекао је Обрадовић и оценио да се већ месецима крши Закон о буџету за 2009. годину.

Говорећи о повлачењу Предлога закона о завршном рачуну за 2008. годину из републичког парламента, заменик шефа посланичке групе "Напред Србијо" Јоргованка Табаковић оценила је да је разлог повлачења, који је навела министарка финансија Диана Драгутиновић, бесмислен.

"Изговор министарке финансија којим оправдава повлачење Предлога закона о завршном рачуну је бесмислен, јер се он не прави у договору са било којом ревизорском институцијом, већ у складу са Законом о рачуноводству, казала је Табаковићева.

Разматрање Закона о стечају наставља се сутра

Скупштина Србије завршила је вечерас рад, а разматрање амандмана на Предлог закона о стечају наставиће сутра.

На тај предлог закона поднето је око 100 амандмана од којих је Влада прихватила 10. Посланици су данас размотрили више од 50 амандмана.

Предложена решења критиковали су посланици опозиције - СНС, СРС и НС, наводећи да она неће онемогућити злоупотребе у тим процесима.

Напредњаци су истакли да је закон неквалитетан, да није праведан и да онемогућава заштиту поверилачких интереса и ефикасност поступка.

СНС сматра да стечајни поступак треба да буде двостепен, а у складу са Законом о парничном поступку и тростепен када вредност признатог и утврђеног потраживања прелази 100.000 евра.

Посланици СНС су истакли и да би закон требало да пропише да трајнија неспособност плаћања постоји ако стечајни дужник не плаћа доспеле неспорне обавезе дуже од 30 дана, а подаци о његовом пословању и имовини указују да је дошло до трајнијег поремећаја у пословању због којих стечајни дужник, неће моћи да извршава обавезе.

Радикали су, између осталог, предложили да се као циљ стечаја одреди најповољније колективно намирење стечајних поверилаца остваривањем највеће могуће вредности имовине стечајног дужника, што је Влада одбила објашњењем да се у стечајном постпуку не продаје само имовина, већ и сам стечајни дужник као правно лице.

Посланици Нове Србије су навели да би Управа прихода требало да поднесе предлог за покретање стечајног поступка у року од 45 дана од дана неликвидности пореског обвезника и да сноси трошкове предујма, што је влада одбила, наводећи да Управа прихода нема буџетирана средства за покретање толиког броја стечајних поступака.

Влада је у образложењу навела да према последњим статистичким подацима у Србији постоји преко 20.000 привредних друштава која су неликвидна преко 30 дана.

У Предлогу закона је наведено да је циљ стечаја "најповољније колективно намирење стечајних поверилаца остваривањем највеће могуће вредности стечајног дужника, односно његове имовине".

Посланици су претходно завршили разматрање амандмана на Предлог закона о равноправности полова и расправу о изменама Закона о мирном решавању радних спорова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара