Ревизори следеће недеље у Скупштини

Представници Државне ревизорске институције позвани на седницу Одбора за финансије наредне недеље. И сутра расправа о амандманима на Предлог закона о равноправности полова. Завршена расправа о јединственом бирачком списку.

Скупштински Одбор за финансије позвао је представнике Државне ревизорске институције да одрже заједничку седницу, а на којој би био разматран Извештај којим су утврђене бројне неправилности о трошењу буџетских средстава у 2008. години.

Како су чланови тог одбора навели, седница би могла да буде одржана наредне недеље.

Скупштина Србије почела је расправу у појединостима о амандманима на Предлог закона о равноправности полова, коју наставља и сутра. Посланици опозиције су истакли да је тај закон потребан, али да су предложена решења непрецизна и да стога неће онемогућити дискриминацију по разним основама.

У досадашњем току расправе на тај законски предлог, размотрено је око 40 од више од сто поднетих амандмана.

Посланици СРС су истакли да би закон требало да уређује равноправност жена и мушкараца, тврдећи да су и мушкарци једна од дискриминисаних категорија, што је влада одбила с образложењем да закон јасно прописује да се ради о једнаким могућностима заснованим на полу.

Посланици ЛДП-а предложили су да се у закону као обавеза пропише да у свакој организационој јединици, на руководећим местима и у органима управљања и надзора, буде 30 одсто жена, и исто толико приликом именовања чланова управних и надзорних органа у јавним службама.

Тај предлог ЛДП амандманима су предложили и посланици Савеза војвођанских Мађара, Г17 плус и ДС, али влада није уважила њихове предлоге.

Посланици ДСС-а су, иако сматрају да је такав закон потребан, навели да у предложеном законском акту има непрецизности, које се, како су истакли, морају исправити како не би било различитих тумачења и проблема у спровођењу закона.

Нова Србија је оценила да се прихватају амандмани већине, а не и њихови, иако су идентични и навели да је то пример политичке дискриминације".

Предлогом закона о равноправности полова ближе се дефинише дискриминација по основу пола и права оба пола у области запошљавања, социјалне и здравствене заштите, породичних односа, политичког и јавног живота, образовања и судске заштите.

Расправа о Предлогу закона о јединственом бирачком списку 

Парламент Србије завршио је раније данас расправу у појединостима о Предлогу закона о јединственом бирачком списку и посланици су наставили рад разматрањем у појединостима о Предлогу закона о равноправности полова. 

Усвајање предлога Закона о јединственом бирачком списку требало би, у значајној мери, да допринесе тачности и ажурности евиденције бирача. Тај Предлог предвиђа увођење јединственог бирачког списка, који ће водити Министарство за државну управу и локалну самоуправу. Њиме би требало да се установи тачна, ажурна и јединствена евиденција свих бирача у Србији, као и лакши, ефикаснији и економичнији поступак у коме ће бирачи остваривати бирачко право.

Посланици опозиције критиковали су предложена решења наводећи да она неће спречити злоупотребе у будућим изборним процесима.

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић истакао је да неке од развијених европских земаља и развијених демократија немају развијен јединствен бирачки списак, али да је он потреба и прилика да се грађанима обезбеди лакше остваривање бирачког права.

Министар је навео и да свако право може бити злоупотребљено, па и бирачко, али да су предложена решења конципирана тако да та привилегија бирача буде транспарентна.

СРС: Нетачна евиденција баца сенку на сваке изборе

Предложени акт о јединственом бирачком списку углавном су критиковали радикали, који су истакли да су добри бирачки спискови претпоставка квалитетних избора, али да предложеним решењима то неће бити омогућено.

Истакли су да нетачна евиденција бирача "баца сенку на сваке изборе", да су бирачки спискови на целој територији неажурни и неквалитетни, због чега су биле могуће бројне злоупотребе, али да тај проблем неће решити предложени закон, јер, како тврде, власт не жели регуларне изборе.

Радикали сматрају и да предложени закон о јединственом бирачком списку није потребан, јер, како су објаснили, Закон о избору посланика предвиђа постојање јединственог бирачког списка, а који није формиран ни после неколико година од доношења тог закона.

Демократска странка Србије је предложила да се у бирачки списак, на захтев бирача, уписује и податак о месту боравишта, како би се бирачу могле доставити информације потребне за гласање у месту пребивалишта, што је Влада Србије одбила, јер, како је навела, предложени закон омогућава бирачима да гласају и према месту боравишта уколико се на дан гласања не налазе у месту пребивалишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара