Вучић: Жртвовали би и државу само због власти

Председник Србије Александар Вучић каже да Албанци упорно покушавају да убиство Оливера Ивановића припишу Србији, чему се, каже, радују у Београду политичари бившег режима. Како каже, "лешинари из прошлости" би њега да прогласе злочинцем, а сопствену државу да жртвују само да би се дочепали власти.

Поводом навода косовских медија о умешаности пет особа из Србије, Вучић је рекао да је међу Албанцима у Приштини завладала велика нервоза после његове изјаве да смо на корак или два да можемо да саопштимо име убице и извршиоца убиства Ивановића.

"Они знају да се за разлику од њих не играм са медијима, нити преко медија измишљам празне приче, већ да иза стога стоји сазнање шта се догодило. Врхунац те нервозе је објављивање ових наводних информација, око којих неки наводе да стоји Пацоли или Весељи. Садржај тога што су сада написали имали смо четири или пет дана после убиства, на интересантан начин", објаснио је Вучић.

Најавио је да ће сачекати да наше службе, надлежни органи поднесу извештај до чега су стигле.

"Наредне недеље ћу се, онда, укључити у коментарисање тих чињеница. Не бих да кажем да је све неистина. Истина је да неко ожењен женом тог имена, али какве везе има та истина са убиством? То, међутим, некима није важно. Не секирају се они, већ само пуштају још један балон и покушавају да заташкају. Ускоро ћете чути шта раде и зашто. Има ту криминалаца, и оних који нису, чије помињање је намерно избегнуто, као и случајних и намерних грешака", рекао је поводом, како каже, спинова из Приштине.

С тим у вези је указао да су неки српски медији и политичари једва дочекали такву информацију о умешаности људи из Србије.

"Хоћу да поставим питање грађанима Србије. Пошто сам видео грозничаво одушевљење јуче око информације које је објавио један приштински медиј, а које је демантовало тужилаштво, па је некима тешко пало да објаве тај деманти – да ли разумете о чему је овде реч? Албанци покушавају да оптуже српску државу све време за убиство Ивановића. Многи у Србији то исто покушавају. Јесте ли ви чисти, је л' мислите сви ви који то мисле у политичком животу, или било ком другом, да ће држава да стоји иза убиства? Ко тако мисли или није нормалан или је болестан од мржње", нагласио је Вучић.

Додао је да поједини политичари то раде јер "желе пошто пото на власт, па су спремни и своју државу да оптужују за најгнусније злочине, да иду на руку Албанцима и потенцијалним убицама, да руше Србију, и тиме оправдају и увођење такси и свега другог".

"Дајте доказе, немојте да причате бајке о вођењу кампање. Ако мене убију, треба ли сви који су водили кампању против мене да буду окривљени? Колико би то људи требало да буде окривљено, милион?", запитао је Вучић и додао: "Одакле та патолошка потреба да се нанесе зло сопственој држави?".

Указао је на то да "такви раде све како би га срушили, јер не могу да кажу да смо имали веће плате, пензије у њихово време, да су уложили у здравствене центре, у музеје".

"Шта ћете да кажете у којој сфери је било боље? Када кажем градићемо стадионе, онда кажете да сам Пиноче, а Пиноче је оптуживан да је убио или склонио на хиљаде људи. Је л' се то догодило у Србији? Наравно да није. Што јаче можеш ти удри, и лаж може да прође. Што више неко лаже од тих политичара из бившег режима, то раде само да би се дочепали власти, да би били још богатији, да уместо 500 милиона скупе милијарду у својим фирмама. Ништа друго није циљ, никакве идеје немају", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да га нападају што је "Циђин" преузео РТБ Бор, иако смо у време бившег режима имали губитке од 1,3 милиајрде динара.

Каже и да Железара у Смедереву сада производи годишње преко милион тона, као и да би ове године могла да производе и 1,5 милиона ако нас ЕУ не спречи у томе, док је, додаје, "у њихово време имала губитке од 12 милиона евра месечно".

Просечна плата око 460 евра

Истакао је да је сада минималац повећан за чак 43 одсто у односу на време бивше власти, а просечна плата са око 320 евра на 445 евра, као и да ће ове године били око 460 или 465 евра.

Навео је да имамо суфицит у буџету и смањење незапослености са 26 на 11,3 одсто.

"Ја сам крив што је плата 460 евра, видећемо крајем марта, ако је била 424 у октобру, 445 у децембру...? Очекујем са повећањем од девет одсто за минималац пре свега у приватном сектору, плус 9,2 одсто за јавни сектор, кад додате на ове цифре доћи ћете до броја о којем говорим", додао је Вучић.

Вучић истиче да је дао све од себе да се направи велики напредак, али да свако има право да га пита зашто је 460 евра не 500 евра.

"Али, смешно је кад ми то каже Шошкић за чије време је динар, кад је дошао био 75 у односу на евро, а 117 кад је одлазио. И данас, шест година касније, је исто. Толико о свим стручњацима који нам соле памет", приметио је.

То, истиче Вучић, показује огромну разлику и људи то одлично разумеју.

"Не можете сваки дан да одговарате на сваку лаж, али ја сам оран за политичку борбу и спреман да се супротставим лешинарима из прошлости, спреман да се борим и да их побеђујем", поручио је Вучић.

Компромис са грађанима о будућности земље

Рекао је да су ти подаци огромна разлика и да неће да пристане ни на какву врсту компримиса са тим политичарима, који би, како каже, "да нас врате у време тајкунизације и уништења Србије".

"Спреман сам на сваку врсту политичког компромиса са грађанима везано за будућност земље, али не са политичким преварантима који су земљу розорили. Нема канабета, тајне трговине, код мене су принципи јасни – или ће Србија да настави да се мења у позитивном смеру као протеклих пет година или нека људи изаберу повратак у прошлост, тајкунизацију, уништавање Србије. Ако ћете да кажете да је у Нишу било боље пре отварања фабрика, улагања у Клинички центар и друге нема проблема гласајте за то", поручио је председник.

Истакао је да "неће компромисе са најгорима у земљи", али хоће са народом.

"Политичке представнике као што су Ђилас или Јеремић никада нећу да слушам. Они су довољно земљу разорили, превише ресурса изгубили. Компромисе могу да правим само по питању будућности земље, а не прошлости", нагласио је Вучић.

Депеша о посети САД 2011.

Председник каже да његовим политичким опонентима није важно колику ће штету нанети својој држави, уколико је реч о њиховом личном интересу, а да он ни када је био у опозицији није говорио против своје земље.

О томе, како је рекао, сведочи и депеша из 2011. када је био у посети САД.

"Ја да идем да се негде жалим – нећу. Даћу вам и депешу која је прављена о мени у времену неких од њих (из опозциије), када сам био у посети САД и када су ме питали за Бориса Тадића, када сам био тамо као политички противник 2011. године. Да видите како се говори о својој земљи, иако сте политички противници. Мислим да би тако требало и неко и сада да се понаша", рекао је Вучић.

На питање новинара како то да када су се Хрватска, Словенија, Румунија и друге земље прикључивале ЕУ нису имале феномен који је присутан сада у Србији, да једна групација стално пише ЕУ оптужујући своју земљу, Вучић је рекао да то није ствар српског народа, пошто имамо историју са којом можемо да се дичимо, већ само појединих политичких представника.

Рекао је да садашњој опозицији није важно колика је цена за њихову земљу и државу, ако може да се оствари њихов лични интерес.

"Њихов лични интерес је само да згазимо Вучића, имамо га, преплашио се и тресе се. Не могу да вам објасним како се тресем. И зато чекам да ме само обавесте да ли хоће на изборе или не, а за све друго нисам заинтересован", истакао је Вучић.

Каже да је окренут само ка будућности, а не ка прошлости и да би неки рекли да је због тога аутистичан, као и да по питању будућности Србије не жели да прави никакве компромисе.

Коментаришући Тадићеве речи да "Вучић неће мирно са власти", понавља да хоће – чим га победе на изборима.

"Не знам како они хоће другачије, ја знам само за изборе као једини пут, други пут не знам", истакао је Вучић.

Спреман је, каже, да опозицији пружи изборе.

"Оно што они СНС-у нису, када је на улице изашло стварних 80.000 – 90.000 људи, не измишљених у неким медијима. Тада нам нису дали изборе, у фебруару 2011. године. А ја њима нудим – можемо на изборе кад год хоћете", рекао је Вучић.

Како је рекао, спреман је и да, са најширом породицом, буде међу првих 10 чија ће имовина бити предмет испитања, након доношења Закона о пореклу имовине, а да онда буду испитани многи из бившег режима.

"Да видимо одакле паре, па онда нека народ закључи. Да видимо ко је увећао богатство, ко се обогатио, ко је увећао рачуне, а ко није од кад је на власти. Ја мислим да је то фер и поштено", рекао је Вучић.

"Tадић и СПС могу поново, али не верујем"

Председник Србије и СНС Александар Вучић каже да коалиција са СПС добро функионише и да не верује у формирање других коалција, све док странка коју води има снагу као сада.

На новинарско питање да прокоментарише то што бивши председник државе и ДС Борис Тадић за њега каже да је кукавица и да не сме на дуел, а "најављује и коалицију са СПС", Вучић је рекао да таква коалиција ни Тадићу, ни социјалистима не би била први пут, али да не верује да би СПС у њу ушао, бар не док је снага СНС велика као што је данас.

"А, у будућности, ко ће га знати...", рекао је Вучић.

Додаје да коалиција са СПС добро функционише и да је задовољан њиховим радом.

"А, то што углавном сви заћуте кад крену велики пристици и када мисле да нешто може да оде и на једну и другу страну... Мене то не занима, ја сам на то спреман од првог тренутка", рекао је Вучић.

Подсетио је да је његов избор био да социјалисти буду у влади, иако нису били потребни што се тиче већине, али јесу, каже, због ширег блока који би штитио интересе Србије, те поновио да им је захвалан на свему што су учинили.

"Од првог дана добро знам чему ћемо да будемо изложени од оног секунда када не будемо имали самосталну већину. Сваки пут о томе говорим на изборима, да је увек потребно 45-46 одсто гласова, што значи 50+1 Скупштини Србије. Ако тога не буде – онда знам да је време за неке друге", рекао је Вучић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво