Дојче веле: Сви против Тачија

Председник Косова Хашим Тачи нема код куће скоро никакву подршку за размену територија са Србијом, преносе медији на немачком. Против Тачијеве идеје су сви битнији политичари, невладин сектор и медији.

"Он је прилично усамљен. Након што је косовски председник Хашим Тачи у једном отвореном писму оснажио идеју о размени територија са Србијом, по ко зна који пут су се томе успротивили политичари власти и опозиције", пише бечки лист Стандард.

"Лидер странке Самоопредељење Аљбин Курти најавио је демонстрације у Приштини за 29. септембар, а премијер Рамуш Харадинај је поновио да се са променама могу поновити трагедије прошлости."

Идеја, додаје лист, не наилази на подршку ни у Демократској партији Косова (ПДК) чији је Тачи председник.

"И председник парламента и потпредседник ПДК Кадри Весељи је сасвим против. Један од ретких који подржавају план је некадашњи шеф дипломатије Петрит Сељими. Из Србије се о томи практично ништа не може чути."

Немачки јавни радио Дојчландфунк емитовао је двадесетоминутну репортажу Норберта Мапес Нидика, новинара који се убраја у најбоље познаваоце Балкана на немачком говорном подручју. Он је разговарао и са Кадријем Весељијем који је рекао:

"Неће бити поделе и истовремено неће бити Заједнице српских општина са извршним овлашћењима."

Радио преноси речи Фљорине Дули из Иницијативе за стабилност Косова која потцртава да Тачи нема никакву подршку за своје предлоге, ни у народу ни у парламенту.

"Сви знамо како је Тачи постао председник. Ту су коришћени сви начини застрашивања и то не само косовских политичара већ и страних дипломата, све како би Тачи био на власти."

Тачи нема подршку ни најважнијег листа у земљи, дневника Коха диторе.

Агрон Бајрами, главни уредник тих новина, каже: "Искрено: ако се договоримо да Албанци са југа Србије приступе Косову, а да Срби са севера Косова буду у Србији - како онда објаснити Албанцима у Македонији да они немају то право? Или Бошњацима у Санџаку?"

У репортажи се даље наводи да су посебно Аустријанци попут европског комесара Јоханеса Хана и председника Алксандера ван дер Белена, охрабривали идеју о размени територија, баш као и висока представница ЕУ Федерика Могерини.

"ЕУ то изричито дозвољава! То противречи свакој балканској политици ЕУ и Запада у последњих 25 година! То је окретање у антиевропском смеру", додао је Бајрами за Дојчландфунк .

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво