Скот: Надам се компромису Београда и Приштине, можда и ове године

Амерички амбасадор у Србији изјавио је да би дијалог Београда и Приштине требало да уђе у интензивнију фазу и изразио наду да ће компромис бити постигнут "можда чак и ове године".

Скoт је за РТС нагласио да је јасно да ни Београд ни Приштина неће добити све што хоће, већ да је важно да обе стране дођу до компромиса.

"Зато је толико важан дијалог који води ЕУ. Мислим да мора да уђе у интензивнију фазу, ја се надам да ће доћи до компромиса, можда чак и ове године", рекао је Скoт.

Амбасадор је додао да је недавна изјава да САД желе да охрабре Београд и Приштину да дођу до компромиса "део садашње спољне политике САД" и нагласио да не сматра да је компромис ружна реч, већ да су компромиси стуб међународне политике.

Говорећи о односима САД и Србије, Скoт је подсетио да се на Белој кући пре 100 година, односно 28. јула 1918. године, први пут завијорила једна страна застава – српска застава.

"То је први пут у нашој историји, само два пута у историји била је страна застава на Белој кући. То је био знак председника Вудроа Вилсона да искаже поштовање српском народу за жртвовање у Првом светском рату", рекао је Скoт подсетивши да је друга страна застава која се завијорила на Белој кући била француска.

Скот је додао да, имајући у виду да се ове године обележава 100 година од тог датума, организован је низ програма којима се славе односи САД и Србије за време Првог светског рата, али и касније.

Амбасадор је додао да ће обележавање тог јубилеја трајати целе године.

"Радимо са Градом Београда и Владом Србије, они су одлучили да подгину статуу Вудроа Вилсона у Београду, па ће именовати један трг – Трг Вудро Вилсон, а мислим и да ће један булевар бити с именом Вудроа Вилсона", рекао је Скот.

Скот каже да су у Амбасади САД у Београду размишљали како је најбоље да се прослави овај јубилеј, и да су дошли до закључка да је најбоље урадити исту ствар као и Вудро Вилсон пре 100 година, односно исказати част и поштовање према српском народу. Американци 4. јула обележавају Дан независности, а Скот каже да ће у Србију сутра тим поводом бити одржан традиционални пријем у његовој резиденцији.

Подсетио је да се тај празник облежава као дан када су оснивачи САД потписали Декларацију о независности, те да се зато сматра "рођенданом наше нације".

"Хоћемо да им одамо почаст", рекао је Скот наводећи да Американци обично тај празник прослављају са породицом и пријатељима.

Амерички амбасадор је поручио да је његов сан за Србију да Србија живи у миру, стабилности и у добрим односима са својим комшијама.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво