Предраг Марковић: Утисак да ЕУ мучи кандидате, а чланице остају без казне

Мера забране уласка руководиоцу сличног ранга као што је у Србији министар одбране, једна је од мера којима би Србија могла да одговори Загребу на забрану уласка Александру Вулину у Хрватску, каже за РТС историчар Предраг Марковић.

Предраг Марковић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да Хрватска крши сва правила, и европске мере цивилизованости и да би Србија могла слично да реагује.

"Хрвати крше сва правила, не само доброг понашања и међусуседских односа, већ и сва европска мерила цивилизованости", наводи Марковић.

Додаје да се стидљиво обележава Јасеновац док се, са друге стране, не тако стидљиво обележавају Блајбург.

Наводи да је необично да не постоји адекватна реакција из Европске уније.

"Заиста је необично да не постоји адекватна реакција из ЕУ. Утисак је да Европска унија 'мучи и малтретира кандидате', а земље које су у ЕУ остају без казне", оцењује Марковић.

Додаје да се Србији мери сваки потез.

"Мере на кашичици нашу демократичност и цивилизацијске стандарде, а онима који су већ у Европској унији не могу ништа. Еу има један чудан дефицит да дефинитивно кажњава кандидате за лоше понашање али не и оне који су у ЕУ", оцењује Марковић.

Наводи да би поздрав "За дом спремни" у Немачкој или Аустрији био тешко кажњиво дело.

Такав поздрав у Немачкој или Аустрији би био тешко кривично дело а не ствар за укор. У Немачкој је кукасти крст ствар за робију. Невероватна је толеранција у Хрватској према фашистичкој симболици", оцењује Марковић.

Осврћући се на инцидент у скупштини и прекид званичне посете хрватске делегације Србији, Марковић наводи да су Хрвати једва чекали такав потез. 

"Хрвати као да су једва чекали да се тако нешто деси. Та Шешељева реторика је део фолклора, али Хрвати као да су једва чекали да дан пред обележавање Јасеновца добију повод. Нажалост, и светски медији су пренели о вест инциденту у скупштини", рекао је Марковић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво