Вучић у Њујорку: Надао сам се већем разумевању за Србију

Чини ми се да западне земље не желе ни на који начин да разговарају о томе коме припада територија Косова, они то сматрају завршеним, рекао је председник Александар Вучић за РТС. Ми не преговарамо само са Албанцима већ и са онима коју су створили независну државу Косово, додаје председник.

"Ситуација је тешка. Срби се држе чврсто, али биће нам тешко. Србија очекује много бољи живот, људи чекају повећање плата и пензија, морамо зато да сачувамо мир и стабилност", рекао је председник гoворећи у Дневнику РТС-а.

Нисам нарочито задовољан, очекивао сам веће разумевање не само за Србе на КиМ већ и за Србију, поручио је Вучић у Њујорку.

Председник је рекао да је задовољан трудом и радом Србије, додајући да резултатима разговора није задовољан.

"Дуго разговарамо око будућности Србије, око КиМ, да покушамо да нађемо компромис. Албанска страна ради свој посао, међународна заједница свој, ја сам се трудио да из амбиса доведемо Србију до површине, макар ту били ударени олујним ветровима. Нисам задовољан", истакао је Вучић.

Напомиње да је имао много дубинских разговора са људима који о много чему одлучују.

"Чини ми се да они тврдо стоје на принципу поштовања и очувања независности Косова, што је за нас веома тешко", наглашава председник.

Додаје да је током разговора са генералним секретаром УН Антониом Гутересом рекао да је Србија спремна на компромис, али да неће да жртвује своје интересе.

"То је било после три дана напорних и не лаких сусрета о којима не могу превише да говорим. Да бих припремио платформу за наше грађане, морам да добијем и подршку међународне заједнице. То је за мене било разочарање. Наше је да наставимо да се боримо. Кад се одговорно понашате, доћи ће до разултата", указује председник.

Чини ми се да западне земље не желе ни на који начин да разговарају о томе коме припада територија Косова, они то сматрају завршеним, додаје Вучић.

"За њих је свака прича о томе отварање Пандорине кутије. Свуда где сам ишао, ни у какву дипломатску офанзиву нисам ишао, већ сам само објашњавао шта је фер. Рекао сам да су они отворили Пандорину кутију не поштујући Резолуцију 1244", нагласио је председник додајући да данас плаћемо цену наших погрешних одлука у прошлости. 

Наставићемо да се боримо и после месец дана тешких разговора, каже Вучић.

"Даћу све од себе да штитим наше интересе и да нашу земљу извучем из ове позиције, да поправимо колико можемо. Нема кукања и очајавања. Хоћу да људи у Србији знају да ми не преговарамо само са Албанцима већ и са онима коју су створили независну државу Косово", поручује председник Србије.

"Боримо се да извучемо нешто за Србију"

Упитан о поруци коју му је пренео амерички званичник Вес Мичел, да ће САД инсистирати на стварању оружаних снага Косова, Вучић је рекао да је са Гутересом и о томе разговарао, да је разговор био сасвим коректан, те да је он све разумео.

"Он човек све разуме. Мени је било важно и зарад историје да остане записано да сам га упознао и упозорио на све то што се дешава. Немате права да формирате војску Косова ни на који начин", рекао је Вучић и навео да је то рекао и Мичелу, са којим ће у наредна два дана опет разговарати.

Додао је да ће о томе разговарати и са албанском страном. 

"Наш је посао да разговарамо, али наша ситуација је таква, као што видите ја о томе све време говорим. Кад видим да неки говоре 'јао, нешто тамо Вучић петља, хоће поделу'... Да вам нешто кажем – а ко ће бити тај који ће то да вам да? Пошто ми Срби волимо да живимо ван реалности, па замишљамо као да је све другачије од тога како представља један други део света. Да Албанци или западне силе нешто тог типа дају, или као на пијаци да нуде, па неће", рекао је Вучић.

Додао је да је ситуација у којој се Србија налази таква да је ту реч о 500 опција.

"Борите се да у свакој од тих 500 сламки извучете неку већу сламку за Србију и Србе на Косову и Метохији, да они буду безбедни, сигурни, да имају будућност, да можемо да имамо своје школе, болнице, домове здравља, све друго. И да видимо шта је то што Србија добија", рекао је Вучић.

И ти су разговори веома тешки. Сад боље разумем и видим, па ћемо видети... Морам да изађем пред наш народ, да понудим нешто, рекао је Вучић и подсетио на оно што нам се десило 1999. и погром српског народа 2004. године.

"Године 2008. смо имали добијање независног Косова и ћутање наше администрације у којем смо се додворавали свима", рекао је Вучић.

Критиковао је и, како каже, "катастрофалну одлуку пред Међународним судом правде до које смо раније сами себе довели глупом, неодговорном и криминалном политиком".

"Ми смо тиме ставили печат на косовску независност, ја се сада борим да тај коверат и са печатом и залепљен некако отворим и да се изборимо за нешто за шта можемо да се изборимо. Нисам оптимиста да ли ћемо успети, али ћемо се борити зато што морамо да размишљамо о деци", рекао је Вучић.

Навео је да му је један светски званичник рекао – "не знам шта бих ти урадио сад, али поштујем твоју храброст да ми тако нешто отворено у лице кажеш".

Упитан да ли ће Берлин изаћи са такозваним "немачким планом", по којем би Србија пристала на статус Косова као посматрача у Генералној скупштини УН, Вучић је рекао да после његове посете Ангели Меркел њиховог папира неће бити.

"Неће се то догодити. Ми знамо шта је то што Немачка хоће и шта је то што неће", рекао је Вучић.

Навео је и да високи амерички званичник Вес Мичел није у Београд донео никакав папир, али да су Албанци играли игру са представницима међународне заједнице.

"Кад Београд добије ЗСО, онда ви пристајете на независност Косова... Јел' сте то сами смислили или вам је неко помогао? То је ваша обавеза од пре пет година. Испуните то, па тек онда крећемо у неке разговоре. Добро смо разумели трикове, боримо се на одговоран начин са тимом, али људи треба да знају да су то веома тешке ствари за нас. Али шта да радимо, морате да се борите, нисте ту да бисте јели слатко и уживали, него да бисте помогли свом народу", рекао је Вучић.

Вучић је, говорећи о спекулацијама о својој посети САД, навео да је на прес-конференцији, коју је, каже, пратило пет милиона људи, рекао – "ајд, здраво, одох на далек пут".

"Ушао сам у авион редовне линије 'Ер Србије' са још 270 људи, препун авион, изванредна услуга у нашем националном авио-превознику. Замислите да то кријете... Онда један који ме је вређао, иако је видео да сам са дететом, послао свима 'Ево га психопата ту и ту', онда сам се окренуо и почео je да се тресе од страха", рекао је Вучић.

Нагласивши да нема проблем са тим што га неко вређа, председник је рекао да је у Њујорк дошао са ћерком Милицом.

"Ја немам времена да проводим са децом, Милицом, Данилом, малим Вуканом. Ужелео сам се свега. Миличина мајка je у болници већ недељама да не кажем месецима. Понекад пожелим да не будем најгори отац на свету јер немам времена. Ја сам ћерки сам платио карту. Извео сам је на вечеру, а чуо сам из Србије да сам са Џорџом Соросом", рекао је Вучић додајући да никада није крио када се јавно видео са Соросом.

"Лакше бих се договорио са Албанцима директно"

Председник је навео да никада није крио састанке, те да никада није био ни на приватним вечерама са Хашимом Тачијем.

"Лакше бих се договорио са њима него са међународном заједницом", додао је Вучић.

Међутим, поручио је, неће то нико да дозволи.

"Волео бих да има могућности да Срби и Албанци разговарају, лакше бисмо решили наше проблеме, али има интереса других сила, ја то први пут говорим", рекао је Вучић.

Навео је да сваки пут када оде у Белу кућу не користи "secret service" обезбеђење.

"Сваки пут потпишем уклањање 'secret service'. Ja сам једини случај који то ради, јер, за разлику од тих политичара у Србији, ја не волим статусне симболе. Ја сам обичан човек који овамо иде и шета по Њујорку, обилази књижаре. Никога се не плашим, знам да радим најбоље за своју земљу", рекао је Вучић и додао да ниједан државни динар није потрошио.

Како каже, види да неко "од тајкуна у Србији хоће да га стреља".

"Пати од тога да буде у стрељачком воду Елене и Николаја Чаушескуа, то сваки дан помињем, нека некрофилска патологија коју не разумем", рекао је Вучић додајући да "неће да види колико се неко бори за своју земљу".

Истиче да зато не одговара на све критике.

Рачунам да људи виде колико се неко бори за своју земљу и шта све ради да би земљу помогао. Извукли смо земљу из банкротства, смањили незапосленост дупло, урадили смо на поправци имиџа Србије..., подсећа председник.

"Међутим, ми смо себе убили својим одлукама. Косу бих почупао себи због тог Међународног судa правде, смеју ми се Албанци, смеје ми се свет због тога. Синоћ на вечери ми је пет пута то поновљено, а ја сам као блесав вадио Кумановски споразум за војску и Резолуцију 1244 и поновљао 'хајде да решимо спор између Срба и Албанаца'", рекао је Вучић.

Истакао је да не може Србија да не добије ништа, да не може да буде решење да Албанци добију све.

"Или ће бити компромисног решења, или га неће бити", поручује председник.

"Или да причам о трећима, који кажу да ће ме тужити јер говорим да су покрали земљу. Него шта него су покрали. Имам довољно енергије и показиваћу шта су радили и увек их побеђивати, и сваку њихову лаж и измишљотину...", поручује Вучић.

Кад видите да вас напада цивилни сектор, да вас нападају медији, питам се шта хоћете да урадим више да будете задовољни, каже председник.

Противницима је поручио да сада нема времена да одговори на критике, али да ће бити времена у Србији да одговори на све и да их побеђује "без проблема".

Додао је да ће ускоро, 31. марта, имати разговор са невладиним сектором у вези са питањем Косова.

"Онда ми остаје да, у складу са свиме што сам добио од сазнања широм света, говорим пред народом о принципима које можемо и не можемо да прихватимо. Прихватам ту врсту одговорности без страха да ће ми они који су најодговорнији за овакво стање држати придике", истакао је Вучић.

Време je да наставимо да радимо и будемо још снажнији, без плакања, кукњаве и да се боримо за своју земљу и овде у Њујорку и у Бриселу, Берлину, али и у Москви, Пекингу, поручио је председник.

"Сваки пут им кажем 'нисте ви цео свет, има и друга половина света која то не признаје'", рекао је председник додајући да Србија хоће компромис.

Саговорницима из иностранства је поручио да размисле хоће ли компромис или понижавање Србије.

"Док сам ја председник, нећете понижавати Србију, а за компромис и разговор увек смо спремни", поручио је Вучић у интервјуу за РТС.

Број коментара 86

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 14. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару