Приштина, нов покушај за изгласавање демаркације у 11 сати

Седница косовске скупштине биће настављена данас када се очекује гласање о ратификацији Споразума о демаркацији са Црном Гором.

Расправа о демаркацији трајала је у уторак скоро девет сати, а после изјашњавања шефова посланичких група и гласања посланика, председник скупштине Кадри Весељи саопштио је да ће се о Нацрту закона о демаркацији с Црном Гором гласати у 11 сати, преноси РТК2.

Приштински медији наводе да је оваква одлука донета због недостатка кворума.

Изјаловила су се очекивања представика владајућих албанских странака да имају потребних 80 гласова колико је потребно да се изгласа предлог закона за ратификацију Споразума о демаркацији са Црном Гором.

На седници је било свађа, тешких оптужби, етикетирања ко је издајник а ко патриота.

Косовски премијер Рамуш Харадинај поручио је јуче на ванредној седници парламента да "косовска територија није угрожена и да је гласање за демаркацију, гласање за будућност грађана Косова". 

Седници нису присуствовали посланици Српске листе.

Представљајући нацрт закона о Споразуму о демаркацији, који је потписан пре две и по године у Бечу, Харадинај је рекао да је уверен да је изјавом председника привремених косовских институција и председника Црне Горе, Хашима Тачија и Филипа Вујановића, исправљена првобитна грешка.

Рекао је и да је гласање за поменути закон "глас за будућност и слободу кретања".

Ово је четврти покушај да косовска скупштина изгласа ратификацију Споразума о демаркацији са Црном Гором.

За изгласавање потребно је две трећине гласова посланика или 80, од укупно 120 посланика.

Током више од две године, у завршници мандата бивше владе и бившег премијера Исе Мустаф, удружена опозиција, међу којима је била и Харадинајева Алијанса за будућност Косова, била је жестоко против ратификације демаркације, а седнице на којима би се то питање нашло на дневном реду, најчешће су прекидане због баченог сузавца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво