Други дан посете Мичела Београду, састанци са Брнабићевом и Вучићем

Помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Вес Мичел састао се са премијерком Србије Аном Брнабић као и са председником Александром Вучићем.

Брнабићева и Мичел су разговарали о даљем напретку Србије ка чланству у ЕУ, наставку Бриселског дијалога и темама везаним за стабилност региона Западног Балкана.

Мичел је истакао да је Србија кључна земља за стабилност региона и изразио подршку САД даљем процесу придруживања Европској унији, као и спремност да помогну у постизању договора у оквиру Бриселског дијалога, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Брнабићева се захвалила на подршци и нагласила да је Србија посвећена дијалогу, додајући да Србија не жели да оставља замрзнуте конфликте новим генерацијама.

Саговорници су се осврнули и на дугу историју дипломатских и пријатељских односа две земље и сагласили се да добре односе треба даље развијати и унапређивати.

Иако се данима у медијима спекулисало да Мичел у Београд доноси тзв. косовски пакет – план у четири тачке за решење проблема Косова и Метохије, он је то демантовао у Приштини у којој је започео прву турнеју по Балкану откад је ступио на дужност.

Аналитичари сматрају да ова посета неће донети конкретна решења већ само представља правац у коме ће се кретати политика САД на Балкану.

Министар Дачић је синоћ госту уручио репринт изјаве америчког председника из Првог светског рата Вудроа Вилсона о Косову под насловом "Славимо Косово као Дан части".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво