Дачић: Заборав злочина је нови злочин

Министар спољних послова Ивица Дачић отворио је у Уједињеним нацијама изложбу "Јасеновац – право на незаборав", поручујући да се страхоте у Јасеновцу не смеју заборавити и да он мора остати један од најзначајнијих симбола страдања Срба, Јевреја, Рома, антифашиста Хрвата и других нација, симбол масовног и беспримерно суровог убијања.

"Значајан прилог очувању сећања на тај симбол је и ова изложба, коју имам част да отворим. Жртве које су пале за идеале неког бољег и слободнијег света не смеју бити узалудне", рекао је Дачић на отварању, наводећи да ако не негујемо културу сећања и нисмо на опрезу, ризикујемо да нам се понови трагична судбина из прошлости. 

Дачић је истакао да циљ изложбе зато није само да упозна међународну јавност са једним мало познатим поглављем Другог светског рата, већ и да упозори на опасности од оживљавања идеологије и политичке праксе које су довеле до таквих страхота. 

"Део таквих настојања су и ненаучне реинтерпретације догађаја и процеса из периода Другог светског рата које постају део јавног говора и оправдавају злочине. Наша дужност је да се против тога боримо, јер заборав злочина је нови злочин и позив да се он понови", истакао је Дачић отварајући изложбу.

Дачић је рекао да Холокауст и геноцид немају границе и не познају никакве препреке.

"Ми смо и овде приликом организације имали противљење једне земље која је говорила да манипулишемо бројкама и чињеницама. Нема никаквих манипулација, овде су историјске чињенице, имена и презимена, изјаве преживелих", навео је Дачић.

Поручио је такође да Србија никога не оптужује осим злочинце и оне који бране те злочинце јер то је основа да се овако нешто понови у будућности.

"Ми овде нисмо дошли да се свађамо, али наш народ је претрпео навеће жртве током Другог светског рата. Имамо обавезу да се тога сећамо. Због тога смо ми овде, а због тога су формиране УН, да се фашизам више не понови и ми чврсто стојимо у том уверењу", навео је Дачић.

Изложба је отворена у оквиру обележавања Међународног дана сећања на Холокауст, 27. јануар, који су прогласиле Уједињене нације у знак сећања на дан ослобођења Аушвица.

Дачић је додао да је Јасеновац био највећи логор у Европи којим нису управљали нацисти, већ су њим управљале хрватске усташе, како је рекао, можда најнеобичнији десничарски екстремисти Европе.

"Осим Јевреја и Рома, хтели су да истребе и све Србе у својој држави, као и Хрвате и муслимане антифашисте. Србима је био забрањен живот у неким деловима хрватских градова, као и Јеврејима", подсетио је.

Навео је и да је идеолог њиховог покрета Миле Будак изјављивао како трећину Срба треба побити, трећину иселити и трећину преобратити у католичку веру. 

Додаје да када је реч о логору Јасеновац, њега морамо схватити не само као место ужаса, масовне смрти и неизмерне патње него и као оличење система који је створен после агресије на Југославију априла 1941. и стварања велике Хрватске, односно Независне Државе Хрватске. 

По свом уређењу, усташка НДХ је била истоветна нацистичком немачком моделу, указао је Дачић додајући да се то пре свега огледа у чињеници да је она као свој национални задатак првог реда поставила уништење читавих националних, верских и "расних" група. 

"Та сличност се огледа и у стварању мреже концентрационих логора и логора смрти, какве је организовала још само нацистичка Немачка. За разлику од немачког убилачког механизма, механизам хрватске усташке државе био је усмерен према сопственим грађанима, односно према Србима, Јеврејима и нешто касније Ромима", рекао је Дачић.

Дачић: Јасеновац можда и први логор у Европи по бестијалности убијања

Министар спољних послова Србије навео је да је чињеница да је једна новостворена држава "новог европског поретка" до краја свог постојања настојала да на разне начине, углавном физички, уништи готово трећину становништва сопствене државе и да је заиста феномен без преседана, чак и у тако крвавом рату какав је био Други светски рат. 

"Оличење такве политике и таквог система је управо логор Јасеновац којем је посвећена ова изложба", истакао је Ивица Дачић.

Подсетио је да су истраживачи утврдили да је широм НДХ постојало преко 320 мањих и већих јама и понора у које су бацани живи или масакрирани Срби свих узраста и оба пола. 

Дачић је додао да је убрзо такав начин убијања допуњен много ефикаснијим логорима, као и да је створен низ привремених логора из којих су Срби и Јевреји упућивани у први логор смрти усташке државе, у Госпић, и да је у том логору отпочело и "коначно решење јеврејског питања", односно Холокауст у НДХ.

Он је објаснио да је Јасеновац био једини логор у "новом европском поретку" који није био у систему нацистичких логора и да је служио искључиво за остваривања хрватске усташке политике уништења "непожељних" национално-верских и "расних" група, казао је Дачић.

Јасеновац је по броју жртава био један од највећих концентрационих логора у Европи, а ни до дан-данас није утврђен коначан број жртава, рекао је Дачић истичући да је и по најнижој хрватској процени, Јасеновац у самом врху логора смрти у Другом светском рату.

Од њега је веће само неколико логора у Пољској, а двоструко су мањи злогласни логори Бухенвалд и Дахау.

"Чак и ако не говоримо о броју жртава, Јасеновац је можда и први у Европи по бестијалности убијања", указао је министар.

Навео је да су и сами нацисти били згрожени усташким методама, подсећајући да о усташким злочинима говори и поема "Јама" хрватског песника Ивана Горана Ковачића. 

"Они су укључивали клање, вађење очију, убијање маљем, спаљивање живих људи... За један православни Божић, усташе су организовале такмичење у клању ножем. О том догађају знамо јер је један од извршилаца касније тражио помоћ психијатра", навео је Дачић.

Он је додао да је на изложби изложен и "србосјек", специјално оружје дизајнирано за брже убијање Срба којим су усташе клале људе по логорима НДХ.

"У Јасеновцу је усташку награду добио Петар Брзица зато што је у току само једне ноћи (између 29. и 30. августа 1942) заклао 1.360 Срба. Треба знати да је међу жртвама усташа и 91 члан фамилије Николе Тесле. Такође, трагичан је и податак да су само у Јасеновцу од усташа страдала 19.432 детета", навео је Дачић.

Министар је указао да никада нису извршена свеобухватна истраживања која би дала уверљив одговор на питање броја и идентитета жртава логора Јасеновац. 

"У сваком случају, концентрациони логор и логор смрти Јасеновац био је највећи логор на простору некадашње Југославије и југоисточне Европе. По броју жртава, који се свакако мери стотинама хиљада, Јасеновац је једнак великим нацистичким концентрационим логорима. Међутим, по систематском бестијалном убијању он је свакако без премца међу другим концентрационим логорима и логорима смрти у 'новом европском поретку'". 

Дачић је рекао и да питање меморијализације логора Јасеновац није решено на примерен начин, а један од основних разлога за то је чињеница да су власти Хрватске систематски уништиле логорске објекте који су остали пошто су усташе напустиле логор и минирале га. 

"Нажалост, политика потискивања, заборава и симетрије злочина није могла да надомести оно што је цивилизацијски дуг према мртвима, али и према живима: суочавање са злочином, његово кажњавање, научно истраживање и адекватна меморијализација", рекао је Дачић напомињући да је у Јасеновцу шездесетих година прошлог века изграђено спомен-подручје, делом и под притиском родбине жртава. 

Међутим, музејска поставка у њему никада није могла да надомести аутентичност логорских објеката и целог комплекса, укључујући масовна стратишта у Доњој Градини. 

Најновија меморијализација тог логора у Републици Хрватској изазвала је велике контроверзе, пре свега због чињенице да се у индивидуализацији жртве изгубила њена припадност одређеној нацији или "раси", иако је управо то био разлог страдања највећег броја заточеника. 

"Такав приступ треба посматрати као део ширег тока ревизије историје Другог светског рата и политике НДХ, у чему логор Јасеновац има врло значајно место", рекао је Дачић.

Поручио је да је зато потребно јавно осудити сваку врсту историјског ревизионизма који негира злочине приказане на паноима и који је у сукобу са темељним антифашистичким вредностима. 

"Не смемо дозволити насилно нити перфидно мењање погледа на прошлост и историјске чињенице, јер се тиме релативизују и негирају геноцидне и злочиначке политике према целим народима у прошлости", указао је Дачић.

Дачић је такође поздравио и захвалио се на присуству преживелим јасеновачким логорашима.

"Изложба није против Хрватске, већ против злочинаца"

Дачић је у Њујорку рекао да је "нажалост" требало да прође 73 године да се у Уједињеним нацијама, организацији која је настала победом савезника над фашистичком Немачком, организује оваква изложба.

"Ова изложба приказује истину о Холокаусту и геноциду који се одвијао у логору Јасеновац и другим логорима смрти на територији Независне државе Хрватске над Јеврејима, Србима и Ромима", сматра Дачић.

Он каже да не разуме критике Хрватске која се противила организовању ове изложбе, јер она, према његовим речима, није усмерена ни против кога "осим против злочинаца и оних који би желели да се то заборави или оправда", а посебну захвалност упућује генералном секретару УН Антонију Гутересу који је одобрио одржавање изложбе.

"Овде се налазе чињенице о машини смрти и о логору смрти. Јасеновац је био једини концентрациони логор који није био под нацистичком Немачком и њиме су управљале Усташе", рекао је Дачић и додао да је управо у Јасеновцу убијено највише људи у Европи.

Говорећи о "свирепости" која се одвијала у Јасеновцу, Дачић је подсетио на "србосјек", оружје које је измишљено да би се њиме убијали Срби.

Он је Хрватској замерио и што данас "присваја" Николу Теслу а, према његовим речима, убијали су чланове и његове породице.

"Овом изложбом желимо да покажемо да је постојао режим који је имао систематски план да уништи не само Јевреје, већ и Србе који су живели на територији НДХ а тамо их је било милион и девет стотина", указао је министар спољних послова.

Подсетио је и да је на улазу у Јасеновац дуго стајала табла са натписом са усташким поздравом "За дом спремни", а да је управо то поклич под којим су Срби у Јасеновцу убијани.

"Злочини се не смеју заборавити а ми нисмо имали прилике, због државе којој смо живели, Југославије, да говоримо о злочинима који су почињени над Србија", рекао је Дачић, додајући да се у Југославији обављала симетрија кривице, односно није се толико говорило о злочинима према Србима да се не би изазивала љутња других народа у Југославији.

"Ово није уперено ни против кога, ово није пропаганда већ изношење историјских чињеница са именима, презименима и са тачним подацима колико је људи убијено", истакао је Дачић.

Упитан да ли би требало организовати сличну изложбу и за Сребреницу, Дачић је рекао да су те две ствари неупоредиве и да постављање таквих питања представља релативизацију злочина који су почињени према Србима.

"Србија је увек била за истрагу злочина који су почињени у ратовима деведестих али то не може да потре бројке а овде је реч о стотинама хиљада људи у систематском геноциду и уништењу трећих становништава такозване НДХ, велике Хрватске која је била до Београда и која је обухватала и Сребреницу и која је била фашистичка творевина", рекао је Дачић истичући да се то не односи на садашњу Хрватску већ на историјске чињенице.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 23. фебруар 2024.
16° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво