НАТО прихвата опредељење Србије да буде неутрална

Заменица генералног секретара НАТО-а Роуз Готемилер поновила је став Алијансе да прихвата опредељење Србије да буде војно неутрална, да у томе не види ништа спорно и да то није препрека развоју сарадње са Србијом у бројним областима. Са Готемилеровом су се састали председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Председник Србије Александар Вучић и Роуз Готемилер разговарали су у Београду о међусобном политичком дијалогу, облицима практичне сарадње и предстојећем сусрету српског председника и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга.

Како је саопштила Прес служба Председника, Вучић је истакао да је сарадња између Србије и НАТО-а умногоме унапређена, као и да је појачано узајамно поверење.

Он је нагласио да је Србија војно неутрална земља, без намера да тај статус мења, али је чврсто опредељена да сарађује са Алијансом у оквиру програма Партнерство за мир, са циљем очувања трајног мира и безбедности у региону.

Током протеклих 11 година учешћа у програму Партнерство за мир, Србија је остварила значајну сарадњу са државама чланицама НАТО-а и партнерским државама, примењујући најбоља искуства и стандарде у модернизацији и јачању својих оружаних снага и одбрамбених капацитета, додао је председник Вучић.

"Заменица генералног секретара НАТО-a Готемилер поновила је став Алијансе да прихвата опредељење Србије да буде војно неутрална, да у томе не види ништа спорно и да то није препрека развоју сарадње са Србијом у бројним областима", наводи се у саопштењу.

Председник Вучић је рекао да је изузетно важно да НАТО и даље спроводи принципијелан и статусно неутралан однос према КиМ и нагласио да је за Србију НАТО неизоставан фактор регионалне стабилности, а Кфор веома важан фактор безбедности и опстанка српске заједнице на КиМ, као и очувања српског културног и историјског наслеђа.

Тема разговора била је и реализација иницијативе за коришћење повереничког фонда за деминирање и уништавање касетних бомби у Србији, који ће бити реализован уз помоћ холандске владе.

"Одговорна политика Владе"

Председница Владе Србије Ана Брнабић такође је разговарала са заменицом генералног секретара НАТО-а и том приликом оне су се сложиле да Србију и НАТО чврсто повезује заједнички интерес за очување мира и стабилности у региону Западног Балкана.

Премијерка је изразивши задовољство динамиком развоја политичког дијалога Србије и НАТО-а истакла да Србија остаје војно неутрална, али да је спремна да развија сарадњу са Алијансом у оквиру програма Партнерство за мир, као и да је посвећена реализацији заједничких пројеката.

Она је додала да је Србија током учешћа у програму Партнерство за мир остварила значајну сарадњу са државама чланицама НАТО савеза и да примењује најбоља искуства и стандарде у модернизацији и јачању својих оружаних снага и одбрамбених капацитета.

Наглашавајући да Влада Србије води одговорну политику, Брнабићева је потврдила да је наше трајно опредељење да, водећи рачуна о државним и националним интересима, сарађујемо са свим међународним факторима.

Она је оценила да ниво и садржај досадашње сарадње представљају добру основу за даљи заједнички рад, саопштено је из Владе Србије.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво