Ли: Реално да у Србију за почетак дође бар 100.000 туриста из Кине

Наредних месеци Србија очекује и додатни кинески капитал у Србији. Од данас почиње да ради Кинеска банка. Потенцијални инвеститори процењују РТБ и исплативост директног лета Београд – Пекинг.

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг је у интервјуу за РТС рекао да очекује да се током ове године успостави директан лет Београд – Пекинг. Говорећи о РТБ-у Бор, Ли је истакао да ће после Кинеске нове године у Београд доћи на разговор једна група стручњака.

Безвизни режим између Србије и Кине ступио је на снагу. Србија је једина у Европи са којом Кина има такав споразум. Наша страна очекује за почетак 100.000 туриста из ваше земље. Да ли је то реално?

Потпуно је реално. Доста мојих пријатеља пита када имам времена, они ће доћи у Београд. То је много важно. Овај часопис, то је најутицајнији у нашој земљи, има милионски тираж, чита га преко 30 милиона људи на сајту, они су објавили лепоте о Србији.

Да ли мислите да би они изабрали Србију као једину дестинацију или би она била једна у низу коју би посетили у региону?

Постоје две варијанте, једна је да они хоће да дођу само због Србије седам или 10 дана, чак и две недеље. Моји вршњаци имају времена, пара, имају љубав према Србији. Они ће доћи. Друга варијанта су млади људи – Србија као једна станица, овде остају три-четири дана, онда иду у Мађарску, Босну.

Да ли ће њих да доведе директни лет између Београда и Пекинга о којем се говори? Када можемо да га очекујемо?

Ја сам пре две недеље био у Кини, разговарао са три авио-компаније, имају интересовање. Ја сам их позвао да дођу овде на разговор. Објективно, очекујем ове године.

У Влади кажу да ће у данашњој ситуацији Кинези можда бити једини који ће решити проблем РТБ-а Бор. Могу ли да га реше?

Бар две компаније имају интересовања. Премијер Вучић и ја смо директно укључени. Кинеске компаније траже документацију, материјал, то је огроман пројект.

У ком року може да се очекује одговор?

После Кинеске нове године доћи ће на разговор једна група стручњака.

Почиње да ради Кинеска банка. Шта очекујете? Може ли да утиче на ниже камате код осталих банака. Какве би користи биле за Србију?

Та банка има велики значај. Покриваће бившу Југославију, Румунију, Бугарску, Албанију, Грчку. Београд је центар региона. Банка треба да даје подршку сарадњи Кине и Србије, финансираће пројекте где и једне и друге компаније могу да нађу заједнички интерес. Ја очекујем много од њих.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво