Вучић: Хрватска роба пролази у Србији без проблема

Премијер Александар Вучић изјавио је да му није до трикова и популизма, па да донесе бајадере хрватског "Краша", и додао да хрватска роба нормално долази у Србију и пролази без икаквих проблема. Напомиње да ће одлуку о евентуалном учешћу на председничким изборима донети крајем јануара или почетком фебруара и истиче да верује да људи разумеју и цене то што он сада ради. Каже и да ће тужилац за ратне злочине бити изабран следеће недеље.

Вучић је новинарима на Аеродрому "Никола Тесла" рекао да ће прећутати коментаре који су се у Хрватској могли чути због чоколадица из Србије које су дељене деци на једном скупу и навео да је поносан и на себе, али и на председника Србије, што ништа лоше нису рекли о томе.

"Нисам желео ни могао да се играм и донесем 'Крашове' бајадере – нисам то учинио јер ми није до трикова и популизма, а цео народ би рекао: е, супер ти је трик" рекао је Вучић.

Како је рекао, први пут имамо суфицит са Хрватском, треба да градимо добре односе са њима.

Он је оценио да када је неко натеран да говори на начин на који су тамо даване изјаве, то онда говори о тамошњим унутрашњим односима.

"Пионирову" чоколаду са рижом, коју и сам једе, препоручује хрватским пријатељима.

Вучић је на конференцији за новинаре на Аеродрому "Никола Тесла" рекао и да га у послу који обавља охрабрује и најновији извештај Фискалног савета, за који напомиње да је увек врло строг, а у којем се наводи да је пут којим иде Србија добар и да је посао на фискалној консолидацији добро обављен.

Додаје да је задовољан резултатима у економији, којима доприноси и Аеродром. 

"И сами смо у стању да улажемо у Аеродром и да узимамо буџет, ове године 14 милиона евра. Верујем да ће следеће године бити још више. Последње три године су рекордне године за београдски аеродром и ми смо тиме задовољни", каже премијер.

Истиче да економске резултате Владе признају сви у свету, док неки у Србији увек налазе замерке.

"Ево вам пример РТС-а. Пошто имам право – јавни сервис је, плаћам га и ја као и сви други, они вам објаве, 'Влада је рекла да је добар дефицит' – што је тачно, 'а опозиција је рекла да се узимају паре од грађана' – то није рекла никаква опозиција, то је рекао онај један несрећник што држи оне слајдове по цео дан, ништа друго не ради. Али како не рекоше да је опозиција тражила смену руководства РТС-а, пошто је много већа опозиција то тражила од реченице коју су они изговорили", рекао је Вучић.

Додаје да је сигуран да, упркос свему, грађани добро виде ко, колико и шта ради.

Напомиње да је година за нама била више него добра, када је у питању инфраструктура. Најављује потписивање уговора за изградњу ауто-пута од Прељине до Појата, а тако би пут од Чачка до Ниша трајао двоструко мање него сада.

 "Верујем да се Лавров неће мешати у изборни процес у Србији"

Говорећи о кандидатури за председничке изборе, премијер каже да ће одлуку о евентуалном учешћу на председничким изборима донети крајем јануара или почетком фебруара, додајући да верује да људи разумеју и цене оно што он сада ради, али и приметио да су неки други велики фаворити, "због чега ћемо се добро припремити да им се супротставимо".

"Пошто сви други знају много боље од мене шта ћу урадити, моје је ипак да радим све као до сада, да се борим за Србију и волео бих да будем премијер. Радио сам марљиво и напорно у интересу земље, мислим да су то људи на многим плановима могли да виде", рекао је Вучић.

Каже да је увек боље ићи на изборе ако видите да не можете да радите и да је немогућа атмосфера у друштву.

"Боље је да идете на изборе него да пустите да вам се прави атмосфера у којој ништа не можете да направите", сматра Вучић.

У том је смислу, а поводом председничких избора и своје евентуалне кандидатуре, приметио да постоје и други кандидати, да о њима не жели ништа ка каже, али да и Јанковић и Шешељ и Јеремић уживају огромну подршку јавности, те да су велики фаворити.

"Нећу ништа о томе да говорим до краја јануара или почетка фебруара, али ви видите да су господа Шешељ, Јанковић, Јеремић велики фаворити, да уживају огромну подршку јавности, рекао бих незаслужено, али људи су увек незадовољни, мисле да би неко други боље радио, да би нешто могло да падне с неба... ми ћемо се борити и предложићемо кандидата који би могао да им се супротстави", поручио је премијер.

А онима који га вређају, посебно његову породицу, поручио је да наставе тако, али да имају у виду да, кад је реч о рејтингу странака, неке које су имале девет одсто сада имају мање од пет, што је стрмоглави пад, па их, ако тако наставе, убудуће неће бити ни у парламенту.

"Радостан сам, међутим, што постоје странке опозиције које почињу да разумеју шта је то добро што смо урадили. То је важно за Србију, сутра овде нежу бити ја него неко други, али драго ми је да постоје људи који размишљају о Србији, а не само о својим интересима", каже премијер. 

А упитан да прокоментарише писање медија, па и назнаке да је господин Лавров рекао да ће подржати кандидатуру Николића за председника, Вучић је рекао да то једноставно не жели да коментарише.

"Тај проблем никад нисмо имали са Лавровом и верујем да се он ни на који начин неће мешати у изборни процес у Србији", рекао је Вучић.

Вучић: Следеће недеље добијамо тужиоца за ратне злочине

Тужилац за ратне злочине биће изабран наредне недеље, изјавио је премијер Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питања новинара када ће бити изабран тужилац, Вучић је рекао: "Наша је кривица што још нисмо добили тужиоца."

Упитан како коментарише извештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца, премијер је рекао да не зна шта да каже.

"Нека свако ради свој посао", рекао је Вучић.

Брамерц је у свом редовном извештавању Савету безбедности Уједињених нација у Њујорку о сарадњи земаља региона са Трибуналом у Хагу рекао да Тужилаштво "дели дубоку забринутост председника Ађијуса да Србија наставља да игнорише и крши своје правне обавезе о сарадњи с МКСЈ" (реч је о троје радикала чије изручење тражи Трибунал).

"Бранимо институције од оних који би требало да то раде"

Александар Вучић каже да је онима који су измишљали свакакве завере и афере сада одједном није потребно да се спроведе истрага о убиству гардиста и додао да је дошло време у Србији да институције морају да се бране од оних који би требало да то чине.

Вучић је, на питања новинара како гледа на то да се у случају око убиства гардиста спомиње и Вук Јеремић, рекао да не зна зашто није урађена истрага до сада, да се тиме није бавио и да ће бити формирана комисија која ће истражити све и обавестити јавност о томе.

Како је рекао, има и оних који су свакакве гадости и све завере овога света измишљали и знали, од хеликоптера до Савамале, а овде где су људи убијени одједном није потребно ништа да се истражи јер то њима одговара.

Премијер је додао да је у последње време у нашој земљи ситуација таква да морамо да штитимо институцију од оних који који би требало да штите институције, а који се баве различитим изборним кампањама пошто то раде већ годину-две.

"Сада сви они који су то подржавали виде да смо све време били у праву", рекао је Вучић.

Према његовим речима, ти и даље уживају у својим платама, нико их није сменио, а то може да се уради за 15 минута.

Он је додао да ће надлежни радити свој посао и да сигурно неће радити то што су такви који се баве заверама и сличним стварима радили све време.

Међутим, додао је, ако неко мисли да му је све то потребно за неку политику, онда се у томе вара.

"Верујте ми да ми то није потребно. Сваки дан добијам истраживања и видим: много мање ми је потребно за тако нешто од таквих ствари. А да се играм животима других људи да би то било употребљавано или злоупотребљавано у изборним кампањама – нисам од тих и умногоме се разликујем од оних који су то радили против нас", рекао је Вучић.

Премијер Александар Вучић посетио је Аеродром "Никола Тесла" у Београду и обишао новоизграђену платформу за одлеђивање и спречавање залеђивања авиона. 

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво