Приштина, сенка резолуције над ратним злочинима ОВК

Реагујући на другостепену пресуду "Дреничкој групи", осуђеној на вишегодишње казне затвора због ратних злочина, посланици косовске скупштине усвојили су у нацрт резолуције о заштити вредности борбе бивше Ослободилачке војске Косова. Међународни званичници оштро против оваквог потеза парламента.

У тој групи осуђених су бивши командант Главног штаба ОВК Сулејман Селими, командант оперативне зоне ОВК у Дреници Сами Љуштаку и још десетак припадника те организације, међу којима су и председници општина Србица и Глоговац и поједини посланици у косовској скупштини.

Сви осуђени су истовремено и истакнути чланови владајуће Демократске партије Косова, која је иницирала расправу и усвајање нацрта резолуције.

Предлог резолуције, поред ДПК, подржали су и посланици Демократског савеза, Алијансе за будућност и Иницијативе за Косово. Посланици покрета "Самоопредељење" уздржали су се од гласања. Захтевали су да се резолуцијом покрене промена устава, и увођење преамбуле о заштити вредности борбе ОВК.

Усвојеним предлогом резолуције, косовска скупштина се обавезује да ће у року од шест месеци усвојити Закон о заштити вредности Ослободилачке војске Косова и њене борбе за ослобођење.

Покретање расправе у косовској скупштини због пресуде "Дреничкој групи" наишло је на противљење међународних мисија на Косову и правосудних тела, који су позвали чланове парламента да се уздрже од коментарисања судских одлука и мешања у рад правосуђа, које је, по законима, независно и непристрасно.

Из америчке амбасаде у Приштини, посланицима је поручено да респектују одлуке правосудних институција и принцип да су пред законом сви једнаки, што је од суштинског значаја за свако демократско друштво.

Судско веће у Северној Митровици је маја 2015. године осудило Сулејмана Селимија на осам година затвора, а Јахира и Зећира Демакуа и Иснија Тачија на седам година, због окрутног поступања, мучења и понижавајућег и деградирајућег понашања над грађанима албанске националности.

У оптужници у предмету "Дреница 2" је наведено постојање притворског центра ОВК у којем су злостављани цивили у августу и септембру 1998. године.

За кривично дело малтретирања затвореника на по три године затвора су осуђени Агим, Башким, Дритон и Сулејман Демај и Фадиљ и Неџдат Демаку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво