Шта кочи отварање нових поглавља у преговорима са ЕУ?

Београд је пред још једним условом, и то баш због дијалога с Приштином. Словачка, која председава Унији, саопштава да, до краја месеца, неће бити отворено ниједно поглавље у преговорима са Србијом. Нема чак ни најаве о накнадном термину. "То није разлог за одустајање од европског пута", одговара Београд.

Још је неизвесно, да ли је блокада дијалога Београда и Приштине блокирала и план да до краја године Србија добије позитиван сигнал Брисела за поглавља о јавним набавкама, науци, образовању и култури? Извесно је међутим да од тога до краја октобра, нема ништа.

"У овом тренутку нема потребног консензуса и нисмо у могућности да најавимо могући термин за отварање поглавља", навела је Словачка која председава Унији.

Разлог - нема резултата у дијалогу Београда и Приштине.

"Зар вам изгледа да ја одустајем од било чега, зар вам изгледа да ико одустаје од европског пута? Да, свесни смо, нико се у преговарачком процесу није сусретао са оваквим начином преговарања и таквим условима", каже шефица Преговарачког тима за ЕУ Тања Мишчевић.

Словачка амбасадорка у Србији прецизира да је последњи рок за помак у разговорима с Приштином 13. децембар.

"Увек су врата за отварање поглавља мало отворена. Није толико битно да процес започне, већ да се поглавља затворе. А да ли ће се отворити једно или 10 поглавља то зависи искључиво од вас", наводи амбасадорка Словачке у Србији Дагмар Репчекова.

О европским интеграцијама Србије говорило се и на скупу- Европа у кризи, шта даље. А Скупштина Србије била је домаћин и известиоцима Парламентарне Скупштине Савета Европе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво