Вучић: За нову владу најважнији рад и резултат

Политика је питање резултата, а не љубави и мржње, поручује мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић.

Александар Вучић је изјавио да ће, када је у питању састав будуће владе, за њега бити најважнији рад и резултат.

Вучић је у интервјуу за најновије издање недељника Експрес рекао да је за њега политика питање резултата, а не љубави и мржње, као и да му није битно да ли некога воли или не, него да ли јесте или није у стању да нешто уради.

"Зато што резултат не волим само ја. Сви га воле. И још важније, свима је потребан. Тако да, ако говоримо о реченици која решава питање следеће владе, она неће имати никаквих зареза нити стилских фигура, наводника, поготово не придева. Биће кратка и проста. Две речи и један везник. Рад и резултат. И тачка", рекао је Вучић.

Мандатар за састав нове владе изјавио је да тим који ће чинити нову владу треба да му помогне да оживи "енергију и веру" грађана који су гласали како би је покренуо и неповратно променио Србију.

То је разлог због којег се, каже, дуго бави састављањем тог тима.

Рекао је и да нема личне страхове, да их је заменио за оно што се зове одговорност, зато што је страх нерешив, а самим тим и ирационалан, чак и када је реалан.

"Одговорност те тера да радиш, да налазиш решења, да реалност посматраш рационално, као нешто што је дато и што ти својим ангажманом можда можеш бар донекле да промениш. Када сам изабрао одговорност, догодило се да су проблеми престали да буду проблеми и постали изазов", навео је Вучић.

Фали нам самопоуздање да учимо 

Мандатар је рекао и да је учење у свим сегментима веома важно.

"Фали нам више те жеље да научимо. Фали нам мало оног духа који те тера да истражујеш, откриваш и да никад не мислиш да си све завршио, да не будеш убеђен да си најпаметнији на свету и да све можеш без икаквог труда. Фали нам, неки пут мислим, и самопоуздање да уопште почнемо да учимо. И када причамо о реформи образовања, онда је ја видим управо кроз тај сегмент. Кроз враћање самопоуздања читавим новим генерацијама које сутра треба да воде ову земљу", рекао је мандатар.

Вучић тврди да га крупне ствари никада не нервирају, да не реагује на глупости и због рејтинга, већ да увек мисли како је време да ономе ко лаже, по било коју цену то и каже.

Крупне ствари га не нервирају, јер се тада труди да енергију потроши на тражење решења, рекао је Вучић и додао да остало игнорише.

"Када погледаш колика је гомила глупости на које нисам реаговао, дођеш до тог закључка. И никада не реагујем због рејтинга. Не мислим тада о томе. Мислим само како је време да ономе ко лаже кажем да лаже, по било коју цену. И када нешто тако радим најчешће уопште нисам нервозан. Чак се и насмејем", рекао је Вучић.

Нервирају га, каже, разне свакодневне ситнице као, на пример, да неко не уме да напише телеграм или да не зна да срочи шта је управо прочитао.

То јесте суштина, сматра мандатар и додаје да је то исто тако колико се зна, колико се хоће да се учи, колико смо спремни да не дирамо туђе, колико смо спремни да радимо не за себе, него за они који живе од тога шта ће да се уради.

"Тако, ко зна, можда сам управо и открио да сам научио око чега треба да се нервирам. А ако и нисам, бар знам да ћу се око тих, једних те истих ствари увек нервирати", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да "питање институција није његово лично, и не треба да буде, него питање даљег напретка овог друштва и његовог интегрисања у породицу којој тежи, ону европску, а не источњачко-деспотску".

"То је питање елементарне сигурности сваког од нас и сигурности оних које зовемо да овде улажу свој новац. А они су нам потребни због резултата, који, опет, мене озбиљно занима. И мислим да даље не морам да објашњавам. Ко жели да схвати већ је схватио, на пример људи у Европској комисији, у Немачкој, Италији, Француској, а ко не жели, не мора. Нека сањају о мојој моћи и томе како ће је заменити својом. С којом би они, изгледа, знали шта ће. Боље од Ердогана, на којег се толико позивају", поручио је Александар Вучић.

Нећу оспорити одговорност Малог ако буде утврђена

Вучић је рекао је да никада неће оспорити одговорност градоначелника Синише Малог, ако она буде установљена, упркос томе што, како је рекао, у њега има пуно поверење, те додао да је најбољи пример за то случај Братислава Гашића.

Вучић је истакао да се, када је у питању одговорност, односи на било кога другог.

"Питање поверења у политици не постоји осим у главама не баш тако добрих аналитичара. Постоји само питање одговорности. Зато што је она и у овом случају једино решење. Ја, на пример, имам пуно поверење у Синишу Малог, али никада нећу оспорити његову одговорност ако се установи да је одговоран. Нити одговорност било кога другог. То је питање уређење државе, система и основних начела којима се руководимо", истакао је Вучић.

Изазивају га, према његовим речима, искључиво они у својој опсесивно-компулсивној потреби да покажу да је страшно лош и неспособан да научи једну просту ствар – да никада не бежи, поготово не због евентуалних грешака сарадника.

"Зато што су они, моји сарадници, пре свега мени одговорни за сваку грешку коју направе. И зато што ја инсистирам на одговорности. Уосталом, случај Бате Гашића је најбољи пример за то. Одличан сарадник, са мојим пуним поверењем, када је погрешио, одговарао је. Е сада, што противници тиме нису задовољни, шта да им радим", рекао је Вучић.

Додаје да никада није ни имао намеру да њима удовољава, баш као што никада није хтео са њима да се сукобљава, јер тај део – сукоб, у његовој агенди не постоји.

"Е сад, што имам ту незгодну особину да се не склањам када до сукоба дође, сасвим је друга прича", додао је Вучић.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво