Дачић: Одлука британског народа не мења пут Србије

Излазак Британије из Европске уније не треба политички да утиче на Србију, јер Србија треба да настави европски пут и ради свој део посла, поручио је за РТС министар спољних послова Ивица Дачић, додајући да је премијер Александар Вучић за 10.30 заказао седницу Владе Србије.

Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да ће на тој седници поред осталих тема бити и реакција на реферандум, односно на очување стабилности у земљи.

Држава ће, према његовим речима, предузети све своје мере како би се сачувала економска и финансијска стабилност у условима када долази до одређених поремећаја на светском тржишту који су настали након изјашњавања Британаца на референдуму.

Дачић не верује да ће одлука Британаца утицати на нестајање ЕУ и европске идеје.

"ЕУ је претрпела значајан ударац, али чини ми се и да је Велика Британија претрпела велики ударац", рекао је Дачић, додајући да је аутономно право сваког народа да одлучује о својој судбини без обзира да ли се та одлука неком допада или не.

Подсетио је и да Велика Британија, без обзира што је била део ЕУ, никада у потпуности није делила све механизме ЕУ, да је задржавала одређени ниво посебности и имала велике резерве према ЕУ.

"Када је реч о Србији, ми треба да гледамо наше интересе", нагласио је Дачић.

Објашњавајући опозив амбасадора Душка Лопандића, Дачић наглашава да је реч о озбиљном политичком пропусту и деловању ван дипломатске праксе.

"Овде није реч о томе да ли је нешто више могло да се уради у смислу спречавања изложбе, већ да је направљен озбиљан професионални и политички пропуст који је Лопандић сам признао у изјашњењу на мој захтев, где је написао да је за изложбу знао три недеље пре", објаснио је Дачић.

На питање о упућивању Ане Хрустановић на Лопандићево место, Дачић је рекао да није у складу са дипломатском процедуром да се саопштава име новог амбасадора док он не добије агреман.

"Чекају нас велике промене, подмлађивање дипломатског кадра, 20 одсто наших шефова дипломатско-конзуларних представништва је у пензији. То не може да се дешава. Ко год да буде министар то ће га чекати", закључио је Дачић.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво