Вучић: Не може више да влада хајдучија

Премијер Александар Вучић истакао је да је Србија безбедна држава, која више никада неће личити на ону Србију од пре пет, десет или двадесет година, када је владала хајдучија.

Рекао је да је објављивањем података о догађајима у Савамали држава показала своју снагу, која се огледа у томе да се грађанима каже истина и створи поверење између њих и институција.

"У целој Србији нема на недељном нивоу толико убуства колико има у једном приморском месту у окружењу. Србија је безбедна земља, сигурно место, у којој се институције правне државе морају поштовати", истакао је Вучић.

Изразио је уверење да ће грађани умети то да поштују, као што ће умети да примете да су се неки правили слепи, јер нису хтели да виде убиства, противправна хапшења, а смета им рушење бесправних обејката.

"Не бих поредио рушење бесправних објеката са убиствима и најтежим злочинима", подвукао је Вучић.

У полемици са новинарима из појединих редакција Вучић је казао да ће увек бити отворен за питања, слободан да одговара, али и да себи даје за право да може да каже шта мисли, а да у томе не буде спречаван.

На питање уредника Информера шта мисли о информацији до које је тај дневни лист дошао, а према којој ЕУ и САД директно финансирају одређене екстремистичке организације с намером да изазову хаос у Србији, Вучић је поручио да га тако нешто не изненађује.

Узнемирило га је то сазнање пре три године, додао је, јер је први пут помислио да би они могли и да би требало да финансирају владу, а да се онда испоставило да је помоћ намењена "свакоме ко ће да изговори ружну реч против те владе.

"Шта год да раде и како год немам проблем с тим. Гарђани Сбрије су показали шта мисле о одговорнисти и шта желе. Нека раде свој посао, ми ћемо свој. Они то називају стварање 'система кочнице и равнотеже' иако је у теорији другачије. Баш ме брига ко је ишао од новинара на скуп у Брисел. Важно би било да су ишли Ер Србијом и нека их позивају што чешће да пунимо буџет авиокомпаније", поручио је Вучић.

Проблем је, како је приметио, када покушате да срушите на овај или онај начин некога ко се тога не плаши.

"Испричали су да ћу да бежим када се Војислав Шешељ буде вратио, а то су говорили они који су га мрзели. Јуче када је дошао на разговор сам, ја сам избацио шефа свог кабинета и рекао да хоћу да будем сам с њим. Тако су рекли да ћу летети када дође Радуловић, а он је излетео кукајући да ли је лопов или лопужа. Не сећам се шта сам му рекао, али сам рекао истину", нагласио је Вучић.

Упитан да ли ће неко реаговати на насиље над новинарима Вучић је рекао да обезбеђења сасвим оправдано није реаговало на позив Радуловића, објаснивши да се обезбеђење понаша професионално и њима не може да наређује нико сем одређених представника државних служби и органа.

Као срамно је оценио понашање "оних који бирају коме ће да одговоре а коме неће, али је додао да је једнако срамно ћутање оних који би на то требало да реагују, и додао да је "то лицемерје у вашој (новинарској) професији нажалост и то је стање у вашој професији".

У разговору с новинарима Вучић се осврнуо и на објављивање снимака о пребијању његовог брата, рекавши да су коришћени преварантски трикови којима су преокренуте чињенице, приметивши да је сигуран да се на РТС никада неће видети снимак пребијања Милановића.

"Нећу због тога да цмиздрим ни пред ким. Довољно сам снажан да могу да носим терет вођења владе. Знам да има много њих - од тајкуна до европских знаничника, који чезну да имају моју главу на тацни, али ја нећу бити ничији оброк", поручио је Вучић.

Мандатар задовољан разговорима о влади

Александар Вучић изјавио је да је задовољан започетим разговорима о будућној влади, пре о њеном раду, него о саставу.

Вучић је јуче започео, а данас наставио консултације о будућној влади, а новинарима у парламенту је рекао да је уверен да ћемо имати рационалну и нормалну атмосферу у политичком животу, али да многи не могу да науче да живе у променама.

"Неки не могу да прихвате резултате које добијамо и који указују на напредак Србије јер морају да потру 20 година свог друштвено-политичког деловања" ,рекао је Вучић, додајући да је уверен да ће у наставку разговора још много тога чути и да ћемо колико-толико имати нормалну атмосферу у политичком животу.

Каже да многи неће прихватити резултате које је влада оствартила, а који указују на огроман напредак Србије, јер морају да потру 20 година свог друштвено-политичког деловања.

Додаје и да ће дати све од себе и да ће се лично потрудити да утиче на стварање боље атмосфере, а да верује да ће то желети и други актери, иако постоје и они који не желе да разговарају, већ се баве сакупљањем рачуна и који су "ћевап" мајстори.

"Срамно је понашање Саше Радуловића, који бира којим новинарима ће да одговори, а којим неће. Претили су, а јуче су побегли после три минута, избацио сам их напоље као учитељ", рекао је Вучић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије