Николић: Значајна подршка Алжира да не призна Косово

Председник Србије Томислав Николић састао се у Алжиру са председником Народне Демократске Републике Алжир, Абделазизом Бутефликом. Претходно је разговарао са председником алжирске националне скупштине Мухамедом Ларбијем Улд Келифом и са председником Владе Абделмалеком Селалом.

Двојица председника су разговарали о могућностима унапређења билатералне сарадње, пре свега у сфери економије, као и о начинима да се подстакне већа заступљеност српских и алжирских компанија на светским тржиштима кроз заједничке пројекте, саопштила је председникова служба за сарадњу с медијима.

Председник Алжира одликовао је председника Николића Орденом за националне заслуге највишег степена "Ел-Атхир".

Председник Србије уручио је председнику Бутефлики Орден Републике Србије на ленти, којим га је одликовао 5. фебруара 2016. године. 

Председник Николић разговарао је данас и председником алжирске националне скупштине Мухамедом Ларбијем Улд Келифом, и са председником Владе Абделмалеком Селалом.

Мухамед Ларби Улд Келифа је током разговора са председником Србије истакао да, попут Србије која се труди да одржи стабилност на Балкану, Алжир настоји да врати стабилност у регион.

Додао је да су предуслов развоја стабилност и поштовање међународног права. Поштовање тог принципа је основ за став Алжира да не призна независност Косова, рекао је алжирски званичник.

Николић је истакао да је, када је реч о Косову и Метохији, Србији значајна подршка пријатеља широм света и да је зато захвална због принципијелног става Алжира.

Председник се осврнуо на добру билатералну сарадњу и изразио наду да ће две земље искористити све потенцијале за унапређење привредне сарадње, саопштила је Служба председника за сарадњу с медијима.

Током сусрета са председником Владе Алжира, председник Николић и Абделмалек Селал сагласили су се да је много учињено за развој добрих односа између Алжира и Србије, али да има још простора за њихово унапређење.

Николић је рекао да Србија спроводи реформе већ четири године и успешно ствара повољан амбијент за стране инвеститоре.

Подвукао је да Србија има бројне компаративне предности за инвестиције, од повољног географског положаја, до изванредне радне снаге.

Алжирски премијер је истакао да је његова земља заинтересована за сарадњу у домену пољопривреде, наменске индустрије и нових технологија. Са друге стране, нагласио је, Алжир може Србији да помогне у домену енергетске стабилности, рекао је Селал.

Предложио је да се Србија и Алжир заједно усмере на пројекте окренуте тржиштима афричких земаља, оценивши да је Африка континент у успону.

У присуству председника Николића и премијера Селала, представници Србије и Алжира потписали су више билатералних споразума.

Потписан је Програм о сарадњи у области културе између Владе Републике Србије и Владе НДР Алжир за 2016, 2017. и 2018. годину, Протокол о сарадњи Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Института за дипломатију и међународне односе министарства спољних послова НДР Алжир као и Протокол о сарадњи између Народне библиотеке Србије и Националне бибилиотеке НДР Алжир.

Потписан је и Меморандум о разумевању у области информационих технологија, између Националне агенције за промоцију и развој технолошких паркова Алжира и Научно-технолошког парка Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво