Петиција против Еулекс-а

Представници Скупштине заједнице општина Косова и Метохије предали председнику Борису Тадићу петицију за одлазак Еулекса из Покрајине. Примерак петиције достављен је и руској амбасади. Мисија, како кажу, није статусно неутрална и ради на јачању независног Косова.

Делегација Скупштине заједнице општина Косова и Метохије предала је председнику Србије Борису Тадићу петицију, са потписима 48.373 косовских Срба, који траже одлазак Еулекса из покрајине.

"Петицијом од председника Србије тражимо да призна грешку и откаже гостопримство и сарадњу Еулексу, јер мисија није статусно неутрална и ради на јачању независног Косова", рекао је председник Скупштине Радован Ничић испред зграде Председништва.

Потпредседник Скупштине Марко Јакшић рекао је да од председника Србије очекује да у интересу очувања територијалног интегритета и суверенитета земље "Еулексу каже збогом".

Функционер Скупштине Љубомир Краговић рекао је да је министар иностраних послова Вук Јеремић оценом изнетом јуче на седници Савета безбедности УН да нема услова да Срби изађу на локалне изборе 15. новембра, јер су расписани у супротности са Резолуцијом 1244, признао да је долазак Еулекса био грешка.

"Након овога стекли су се сви услови да Борис Тадић и Вук Јеремић од СБ затраже да се повуче Еулекс и да се примењује Резолуција 1244 како би се спречило стварање простора само за Албанце", казао је Краговић који је и председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије.

Након годину дана боравка у покрајини Еулекс је , каже Краговић, доказао да спроводи план Мартија Ахтисарија.

Делегација Скупштине је исту петицију чије је потписивање трајало два месеца, предала и руском амбасадору како би и председник Русије Дмитриј Медведев, који ће у уторак посетити Београд, био упознат са акцијом и свим осталим активностима лидера косовских Срба на очувању Косова и Метохије у саставу Србије.

Јакшић је рекао да представници Скупштине заједнице општина Косова и Метохије не очекују сусрет са Медведевим, али да очекују да Русија "као земља која је по питању Косова доследнија од Србије" заједно са председником Србије у Савету безбедности тражи одлазак мисије ЕУ и враћање УНМИК-а.

Јакшић је додао да се нада да ће петицијом указати на потребу да Влада Србије и председник више пруже и учине за бољитак српског народа у покрајини.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво