Кипар и Србија политички истомишљеници

Кипар остаје чврсто доследан својим ставовима о интегритету Србије и подржава европске интергације наше држве, рекао заменик премијера Дачић, после разговора са председником Кипра Христофијасом. Дачић са званичницима Кипра разговара о полицијској сарадњи и борби против тероризма и организованог криминала.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је данас у разговору са председником Кипра Деметрисом Христофијасом добио уверавања да та држава неће признати независност Косова и Метохије и да подржава европске интеграције Србије.

"Председник Кипра је још једном истакао да ће Кипар остати чврсто доследан својим ставовима када је реч о територијалном интегритету и националним интересима Србије", рекао је Дачић.

Он је навео и да је председник Кипра још једном изразио чврсту подршку те државе европским интеграцијама Србије, као и уверење да ће Србија што пре постати кандидат за чланство у Европској унији, а затим и пуноправни члан ЕУ, саопштено је из Министарства унутрасњих послова Србије.

"Разговарали смо и у даљем унапређењу наших односа, а Христофијас је изражио жељу да председник Србије Борис Тадић што пре посети Кипар, што ће представљати круну наших добрих односа", рекао је Дачић.

Заменик премијера је додао да је тема разговора била и сарадња у области унутрашњих послова и правде, о чему је потписан споразум две државе, који ће после ратификације ступити на снагу.

Дачић је указао да има "много простора за развој наших политичких, економских, културних и духовних веза, као и доста обавеза у погледу јачања односа када су у питању унутрашњи послови".

Напори за стварање заједничке политике о миграцијама и азилу

Ивица Дачић састао се раније данас са министром унутрашњих послова Кипра Неоклифом Силкиотисом, а у разговорима су оценили значајним улагање напора унутар Европске Уније како би се створила заједничка политика о миграцијама и азилу.

Силкиотис је рекао да у доношењу одлука по питању миграција Кипар има важну улогу у ЕУ и понудио да са Србијом размени и пренесе своја искуства о томе.

Дачић је захвалио Кипру на подршци коју пружа по питању Косова и Метохије и приближавању Србије Европској Унији.

На састанку је разговарано и о статусу држављана Србије који живе и раде на Кипру и који, према речима Силкиотиса, не стварају проблеме већ је међу њима најмања стопа криминала.

Силкиотис је нагласио да Кипар жели да се њихов статус у тој земљи реши и да се тражи начин доношења неког законског акта.

Дачић је позвао кипарског колегу да посети Србију, што је он прихватио.

Ивица Дачић састао се данас и са директором полиције Кипра Микаелом Папагрогулом са којим је положио венац на споменик полицајцима погинулим у кипарско-турском рату.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Србије од четвртка до сутра борави у посети Кипру, где са званичницима те земље разговара о примени споразума о полицијској сарадњи и сарадњи у борби против тероризма и организованог криминала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво