Стефановић: МУП повлачи пријаву против Родића и Лађевића

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће то министарство учинити све да повуче пријаву против власника листа "Курир" Александра Родића и главног уредника тог листа Милана Лађевића због подстрекивања на лажно пријављивање.

"МУП ће учинити све у складу са законом да повуче пријаву, јер не желимо да било ко помисли да ми имамо било какав проблем са слободом мишљења", рекао је Небојша Стефановић на конференцији за новинаре у Београду.

"Видећемо са правиницима да ли је то могуће и на који начин", рекао је Стефановић.

Навео је да то не значи да они нису криви за кривично дело које им се ставља на терет.

Говорећи о припадницима полиције који су на претходној његовој конференцији стајали око њега, министар је истакао да му је жао што се "против тих момака и девојака водила хајка, јер нису криви ни за шта".

Министар је оценио да је кренула хајка на институције и да од тог тренутка није дозвољено да институције раде свој посао, већ је на њих вођена хајка 24 часа, чему су се осим медија прикључили и представници ОЕБС-а.

Стефановић је подсетио да је Курир данима објављивао ствари и за премијера Александра Вучића и за Владу на шта "има право", али да је у недељу објављен "најтежи могући текст" у коме је наведено да је премијер извршио конкретно кривично дело, након чега је утврђено да тог кривичног дела нема.

На питање да ли то значи да МУП амнестира криминалце, Стефановић је рекао да полиција никога не амнестира, већ да се само жели да нико ни не помисли да тумачи рад државних органа у Србији као политички притисак.

А на питање да ли је МУП поднео кривичну пријаву против Драгана Ј. Вучићевића због ширења панике на ТВ Пинк, Стефановић је рекао да је и уредник дневног листа Информер саслушан, али о детаљима тог саслушања није желео да говори. 

Више јавно тужилаштво је раније оценило да у кривичној пријави МУП-а против власника листа Курир Александра Родића и главног уредника тог листа Милана Лађевића постоје елементи подстрекивања на лажно пријављивање, након чега је "Адрија медија група" најавила да ће поднети кривичну пријаву против Стефановића и других одговорних у Министарству унутрашњих послова због злоупотребе институција зарад њихових личних политичких интереса.

Стефановић је упитао вечерас и шта је спорно у томе да се зна колика је зарада новинарке Оливере Ковачевић оценивши да то треба да буде јавна информација када неко прима плату из буџета државе.

"Ми можда нећемо сазнати никада колика је плата новинара попут Оливере Ковачевић, али ми имамо право да питамо и то право нико не може да нам узме. Слобода мишљења не важи само за једну страну", рекао је Стефановић на конференцији за новинаре у Београду.

Рекао је да у Србији треба да влада право и правда и додао да ће МУП дати свој допринос томе.

"Новинари све могу да питају"

Стефановић је рекао да је упознат са изјавама представника ОЕБС-а и ЕК и додао:

"Европска комисија добро разуме да ситуација није црно-бела, али исто тако сте чули шта су рекли министри (Џон) Кери, (Франк Валтер) Штајнмајер, (Сергеј) Лавров, људи који у великој мери утичу у све што се дешава у свету. Ми свакако нисмо земља коју неко може да оптужи за било какав притисак на медије".

Стефановић је затим упитао: "Па где је та цензура и диктатура, ако све у медијима може да се објави".

На питање да ли ће МУП одустати и од других кривичних пријава против Родића, министар је рекао да вечерас говори о конкретном случају.

"Уверен сам да ће се показати да нико не може да буде изван закона, али и да у овој земљи може свако да каже све на сваком могућем месту и сваког дана, што се и дешава", рекао је Стефановић.

Указао је да и та конференција за новинаре говори о слободи медија јер, како је рекао, новинари све могу да га питају и да добију одговор.

"Жалосно је што смо и данас имали наступе представника ДС-а који су нас нападали за кршење слободе медија, а реч је о људима који су Родићевог оца држали у затвору", рекао је Стефановић.

Додао је да ти људи вероватно рачунају да се то брзо заборавља и да се нико у Србији тога неће сетити.

Огромна подршка за реформе Владе

Стефановић је рекао да су министри спољних послова највећих држава света дали подршку Србији и показали поштовање према реформама које спроводи Влада током Министарског самита ОЕБС-а, који је одржан у Београду.

"То је био величанствен скуп који је Србију ставио на мапу света на озбиљан начин, скуп у коме су учествовали министри спољних послова највећих држава света и који су дошли да покажу поштовање према реформама које је спровела Влада и премијер Александар Вучић", рекао је Стефановић.

Како је истакао, шеф немачке дипломатије данас је на састанку са премијером Вучићем "рекао најдивније ствари о Србији, нашем напретку и о томе шта очекује Србију, као и да је наша земља део европске породице".

Штајнмајер је, додао је Стефановић, навео и да је задовољан напретком у европским интеграцијама Србије.

"Одлука Бундестага да се отворе поглавлља о томе и говоре", истакао је министар.

Стефановић је рекао да је амерички државни секретар Џон Кери такође дао пуну подршку Србији и са премијером разговарао о могућностима за инвестиције.

"И руски минситар спољних послова Сергеј Лавров и други министри су говорили о начину на који могу да сарађују са Србијом и колико је Србија важна као партнер, као и колико је у земљи урађено да бисмо се приближили реду развијенијих земаља", напоменуо је Стефановић.

Истичући да је пред Србијом још много посла, Стефановић је рекао да данашњи дан показује колико је Србија била важна и колико је било важно присуство 44 министра који су пружили подршку Србији да иде напред.

Захвалио је свим полицајцима и грађанима Србије који су допринели величанственој организацији Министарског самита.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво