Реаговања на одлуке Подгорице и Скопља

Koсовски Срби разочарани одлукама власти у Скопљу и Подгорици, ЛДП критикује реакцију српске Владе. САД похвалиле Црну Гору и Македонију. Тачи се захваљује. У понедељак протест црногорске опозиције.

Председник Координационог центра за Косово и Метохију Звонко Стевић изразио је веровање да огромна већина црногорског и македонског народа не мисли као њихове владе, то су режимске одлуке које су донешене након инструкција ментора из међународне заједнице.

"Сматрам да је то политички суицидна одлука црногорског и македонског руководства јер ће на тај начин доћи до додатног јачања апетита албанских екстремиста и да ће то отворити процесе на Балкану и Европи због таквих и сличних аспирација", рекао је Стевић.

Потпредседник Заједнице општина и насеља Косова и Метохије Марко Јакшић изјавио је да одговор мора бити оштар, како би то био показатељ осталим земљама да можемо исто урадити и према њима ако се одлуче за признање нелегално проглашене независности покрајине.

"Оне желе улазак у НАТО а цена за то је да морају поштовати вољу САД. Македонија и Црна Гора нису довољно јаке и снажне да се одупру таквим захтевима", рекао је он.

Потпредседник Српског националног већа централног Косова Рада Трајковић сматра да је српска дипломатска победа дестабилизовала албанско институционално и политичко лидерство и уплашила представнике међународне заједнице, због могуће радикализације стања на терену.

"Не знам до када ће делови међународне заједнице чинити овакве напоре како би добили стабилан регион у смислу заустављања њихових екстреминих групација и одвраћања од пројекта Велике Албаније што је највероватније реалност", рекла је она.

ЛДП критикује Владу

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да су државни органи неумерено реаговали када су, након што је Црна Гора признала независност Косова и Метохије, амбасадора те земље прогласили непожељним.

Неумерена реакција "представља потпуно контрапродуктивну меру којом се даље урушава позиција Србије", навео је Јовановић у писаној изјави.

"Влада треба моментално да се окрене другачијем приступу и да чини све, сама и у сарадњи са другим политичким актерима у земљи, да убрза процес европских интеграција кроз који ће унапређивати односе и сарадњу са суседима", истиче Јовановић.

СПО: Не сме се претити Црној Гори

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић осуђује претње које су неки српски политичари упутили Црногорцима због признања независности Косова.

Лудило је најблажа реч за јавне претње које су се од синоћ чуле, каже Драшковић и упозорава на последице које би такве изјаве могле да изазову.

Он је подсетио на ратове 90-тих указујући да је "несрећа крајем прошлог века добила крила хистеријом мржње према народу под Триглавом".

"Знамо ваљда како се то завршило. Сада су копља истог лудила усмерена према Ловћену. Знамо ли размере националне трагедије ако се лудило не заустави", упитао је Драшковић.

САД похвалиле Македонију и Црну Гору

Америка "поздравља и похваљује" одлуку Македоније и Црне Горе да признају Косово као независну земљу, саопштио Стејт департмент, истичући да ће признање "помоћи у продубљавању регионалне сарадње и помоћи у интеграцији у евроатлантске институције".

"Све већи број земаља које признају Косово, потврда је напретка према успостављању стабилног, демократског и мултиетничког друштва", оценио је Стејт департмент.

САД ће наставити да подржавају Македонију, Црну Гору и остале партнере у југоисточној Европи а регионална сарадња је кључ за остваривање заједничке визије, целе слободне и мирне Европе, истакнуто је у саопштењу.

Тачи се захваљује

"Одлуке Подгорице и Скопља су одговорне, које поштују и у складу су са вољом народа Косова за независном, сувереном, демократском и мултиетничком државом. Одлуке Црне Горе и Македоније још више јачају мир, стабилност и регионалну сарадњу али истовремено јачају и убрзавају интеграцију наших држава у евроатланске структуре", рекао је Тачи на ванредној конференцији за новинаре.

Очекујући нова признања независности КиМ, Тачи је рекао да је "Косово такође спремно да има сарадњу у обостраном интересу са Србијом, као две суверене државе".

Република Српска: Лоша одлука

Политичари из Републике Српске сматрају да одлука Црне Горе да призна независност Косова неће битније утицати на стабилност у региону, али да ће дугорочно одредити односе Београда и Подгорице.

Председник Партије демократског прогреса Младен Иванић рекао је да је одлука Црне Горе да призна независност Косова "веома лоша" и да у историјском смислу "неће служити на част Црној Гори", пренели су електронски медији.

Иванић је рекао да додатне негативне конотације таквој одлуци даје чињеница да се Црна Гора одлучила да призна Косово после седнице Генералне скупштине УН на којој је "највећи број земаља, које су много даље од Србије, сматрао да треба сачекати шта ће Међународни суд правде у Хагу рећи о једнострано проглашеној независности Косова".

Високи функционер Савеза независних социјалдемократа Рајко Васић сматра да је одлука Црне Горе да призна независност Косова само наставак политике коју је Подгорица раније водила према Београду и која је довела до референдума и одвајања из заједничке државе.

Васић је такође рекао да никакав притисак не може уродити плодом да БиХ призна независност Косова, јер се с тим неће сложити РС.

Председник Српске демократске странке Младен Босић такође сматра да одлука Црне Горе да призна независност Косова неће имати последице по регион, али да ће продубити јаз између Подгорице и Београда, као и између странака у Црној Гори.

Председник Српске радикалне странке РС Миланко Михајлица оценио је да је одлука Црне Горе да призна независност Косова срамотна, истичући да се од "Ђукановићевог режима ништа друго није могло ни очекивати" и да ће Албанци у Црној Гори за неколико година затражити "оно што су затражили на Косову".

У понедељак протест црногорске опозиције

Црногорска опозиција најавила је за понедељак протестни скуп испред зграде Парламента у Подгорици, због одлуке Владе да призна једнострано проглашену независност Косова.

Протест ће организовати Српска листа (СЛ), Социјалистичка народна партија (СНП), Народна странка (НС) и Демократска српска странка (ДСС), одлучено је на састанку представника тих партија са колегама из Покрета за промјене (ПЗП) и Либералне партије (ЛП).

Опозиција је позвала Владу Црне Горе да повуче одлуку о признавању једнострано проглашене независности Косова, иза које не стоји демократски легитимитет изражен у вољи већине грађана и тражи да о том питању буде организовано фер и демократско изјашњавање грађана на референдуму.

Они траже од Владе да врати мандат грађанима Црне Горе и омогући расписивање ванредних парламентарних избора, на којима би се проверила воља грађана након једне, како се наводи, одлуке за коју Влада није имала легитимитет.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво