Односи Србије и Мађарске на високом нивоу

Председници парламената Србије и Мађарске, Маја Гојковић и Ласло Кевер, сагласили су се да су односи две земље на високом нивоу, чему су допринели све интензивнији сусрети званичника две државe.

Maja Гојковиће борави у једнодневној радној посети Мађарској, a говорећи о даљем развоју парламентарне сарадње, подсетила je да су два парламента пре осам година потписала споразум о сарадњи.

Како је додала, отвара се могућност да се споразум иновира конкретизовањем сарадње међу радним телима, у области пољопривреде, привреде, безбедности, туризма, културе и посебно у области евроинтеграција, имајући у виду да Србија очекује отварање првих преговарачких поглавља и да јој је значајно искуство и подршка Мађарске.

Председница српског парламента је нагласила да је за Србију важна подршка Мађарске и за отварање првих поглавља 35 и 32, као и за отварање поглавља 23 и 24.

Кевер је указао да су односи две државе много узнапредовли и да имају стратешки значај, као и да су кључну улогу у томе имали председници и премијери две државе, а значајан допринос дали су и парламентарци.

Нагласио је да Србија и Мађарска са правом могу да буде поносне на те односе, који могу послужити и као добар пример за шири регион и додао да не треба стати на томе, већ их и даље развијати.

Говорећи о евроинтеграцијама, Кевер је рекао да ће Србија за Мађарску и након завршетка интеграционог процеса бити стратешки партнер, јер није важно само приступити ЕУ, већ и како заједно развијати ЕУ.

Гојковићева и Кевер су разговарали о економској сарадњи и подржали две владе у спровођењу пројекта ревитализације пруге Београд-Будимпешта, што је обострани интерес.

Разговарали су и о јачању културне сарадње и бољем повезивању и упознавању два народа, као и о унапређењу положаја националних мањина, а Гојковићева је нагласила да су управо мањине додатни мост који спаја две државе.

Теме састанка били су и изазови са којима се Европа суочава, као што је питање миграција и тероризма.

Гојковићева  је разговарала и са председником групе пријатељства Парламента Мађарске са Србијом Карољом Панцелом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије