Посланици о војним споразумима и одлукама

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о предложене две одлуке о учешћу припадника Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2015. години. Учешће у мировним мисијама јача поверење у Војску Србије, поручио министар Братислав Гашић.

13.05 - Завршена расправа о војним споразумима. Сутра о потврђивању уговора о изменама Финансијског уговора Србије и Европске инвестиционе банке за програм модернизације школа. 

11.50 - Полемика министра Братислава Гашића и посланика ДС-а Драгана Шутановца о дуговањима наменске индустрије, стандарду припадника ВС и заслугама за повећање њиховог броја у мировним мисијама. 

10.40 - Министар одбране Братислав Гашић изјавио је да Војсци Србије потребно више од 1,3 милијарде динара за реализацију годишњег плана учешћа у мултинационалним операцијама.

10.05 - Почела расправа о војним споразумима у Скупштини Србије. 

Посланици су разматрали Споразум Србије и Русије о војно-техничкој сарадњи и Споразум Србије и Белорусије о сарадњи у области одбране. 

Министар одбране Братислав Гашић изјавио је да је ангажовање припадника Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама УН и ЕУ значајан елеменат спољне политике Србије и да то доприноси приближавању Србије чланству у ЕУ.

Посланици разматрају две одлуке о учешћу припадника ВС и МУП-а у мултинационалним операцијама у овој години, којима је предвиђено да ће припадници Министарства одбране учествовати у 19, а МУП-а у четири мировне операције.

Гашић је посланике позвао да подрже предложене одлуке, будући да Србија учешћем њених снага одбране у мировним мисијама показује да је активни чинилац међународног мира и безбедности.

Тиме се, како је додао, јача и поверење у ВС у међународном окружењу, али и безбедносни капацитет ВС.

Министар је додао да је имао прилику да посети наш контигент у мировној операцији у Централноафричкој републици и да се уверио да припадници ВС задатке извршавају на високом нивоу и да достојно представљају ВС и Србију.

Гашић је прецизирао да ће у 19 мултинационалних операција ове године бити упућено до 670 припданика ВС, на 357 позиција, а да ће то изискивати финансијска средства од 1,3 милијарде динара.

Посланици дебатују о предлозима одлука о усвајању Годишњег плана употребе ВС и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2015. години и о учешћу припадника ВС у мултинационалним операцијама у 2015. години.

Њима је предвиђено да ће припадници МУП-а учествовати у мировним операцијама УН у Либерији, Хаитију, Кипру и цивилној мисији ЕУ за управљање кризама, а припадници Министарства одбране у мировним операцијама УН у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Кипру, Либану, у Централноафричкој Републици, у Западној Сахари, у Републици Мали, у Џаму и Кашмиру, у Јужном Судану, као и у две операције у Судану и на Блиском истоку.

Такође, учествоваће и у мисији ЕУ за обуку безбедносних снага Сомалије, војној операцији поморских снага ЕУ у тој земљи, затим у мисији ЕУ за обуку безбедносних снага Малија, војној операцији ЕУ у Централноафричкој Републици и у војној саветодавној мисији ЕУ у тој земљи.

Полемика Гашића и Шутановца 

Посланици ДС и СДС најавили су подршку одлукама о учешћу припадника ВС и МУП-а у мултинационалним операцијама , а расправу је обележила полемика актуелног и некадашњег министра одбране Братислава Гашића и Драгана Шутановца о дуговањима наменске индустрије, стандарду припадника ВС и заслугама за повећање њиховог броја у мировним мисијама.

Пошто је посланик СДС Горан Богдановић министра Гашића упитао шта Влада Србије предузима поводом стања у војној индустрији, будући да се међу највећим пореским дужницима налазе многа предузећа из војног комплекса, министар је саопштио да су у питању дуговања која су наслеђена из периода пре 2012. године.

"Јако сам изненађен и забринут због дуговања која наменска индустрија има према буџету. То су дуговања која су фабрике наменске индустрије направиле до 2012. године. Ниједна фабрика наменске индустрије у овом тренутку није дужна, сем дуга који је направљен до тада”, рекао је Гашић, на шта је Шутановац рекао да стандард припадника ВС никад није био нижи него сад.

Гашић је поручио да од тренутка када је постао министар све фабрике уредно измирују своје обавезе, а да је до почетка његовог мандата "Застава оружје" дуговала осам милијарди динара, "Крушик" 1,3 милијарде, "Прва петолетка" 2,1 милијарду, "Милан Благојевић" 275 милиона динара...

"То су наслеђене обавезе до 2012. године. Разумем бригу и за социјални статус припадника ВС, више бих је разумео да многи објекти, зграде, парцеле нису распродаване, уништаване, даване пријатљима. Највеће брига у наредном периоду биће побољшање социјалног статуса припадника ВС", најавио је Гашић.

Затим је Шутановац упитао министра када је то Министарство одбране продало било које парцеле, наводећи да Дирекција за имовину располаже свом имовином, па и имовином тог министарства.

Министар је навео да је математика јасна и по питању повећања броја припадника ВС у мировним мисијама за време власти СНС, да се тај број из године у годину повећава, а да је до 2012. године било послато свега 314 припадника.

"ВС је 2013. године у мировним мисијама ЕУ и УН имала 349 припадника, 2014. године 539, а 2015. године преко 670 припадника ВС. Србија је на седмом месту у Европи по броју припадника у мировним операцијама", похвалио се Гашић.

Шутановац му је одговорио да је учешће припадника ВС у мировним мисијама добра тековина, која је настала пре 2012. године и да је велики корак ка европским интеграцијама била и одлука од пре 2012. године да Србија учествује и у мировним мисијама ЕУ.

Шутановац је затим констатовао да је повећање броја припадника ВС у мировним мисијама 2013. године наслеђе из 2012. године и честитао Гашићу на томе. Он, међутим, констатује и да је Србији "џаба" што њени војници учествују у мировним мисијама када на дипломатском нивоу не постоје они који су спремни да на време, ако ништа друго, онда сазнају шта се спрема и шта може да се деси, као што је случај са нацртом резолуције Велике Британије о Сребреници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије