Пусић: Што скорије отварање преговора са Србијом

Хрватска шефица дипломатије Весна Пусић каже да Загреб подржава што скорије отварање приступних преговора са Србијом. Поручила је да је због стабилност у регион важно да се направи јасна дистанца од величања нацистичких колаборациониста, у које је сврстала вођу четничког покрета Драгољуба Михаиловића.

"Хрватска је од почетка подржавала пут Србије у ЕУ, укључујући и чланство у завршници процеса", рекла је Пусић новинарима након скупа "Пријатељи Србије" у Бриселу на коме су се окупили министари спољних послова земаља чланица ЕУ, преноси Танјуг.

Пусићева је навела да Хрватска, као и већина осталих у ЕУ, жели што скорије отварање првих преговарачких поглавља, с тим што је за то потребно доследно спровођење Бриселског споразума.

Међутим, указала је да је рехабилитација Михаиловића послала врло лошу поруку у регион и да се о томе разговаралои на јутрошњем министарком састанку.

"То квари и ситуацију у Србији", рекла је министарка и додала да је добро што су се челни људи Србије, премијер Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић, јасно оградили од недавне судске пресуде у корист Михаиловића.

"Битно је за односе у регији да се направи што јаснија дистанце од оваквих покушаја рехабилитације нацистичких колаборациониста какав је био Дража Михаиловић", истакла је Пусићева, подсећајући да је антифашизам једно од темељних вредности ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије