"Србија и Албанија могу бити стожер стабилности"

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић каже да је важно да се Србија и Албанија првенствено посвете ономе што се догодило у Куманову и да две државе могу бити стожер стабилности на овом простору.

Одаловић је, коментаришући вест да је председник владе Србије Александар Вучић разговарао телефоном са албанским премијером Едијем Рамом о предстојећој посети Тирани, подсетио да је још приликом посете Раме Србији начелно већ договорена узвратна посета, да премијер Вучић посети Албанију.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Одаловић је рекао да посета долази у деликатном тренутку и да је важно да се Србија и Албанија првенствено позабаве догађајима у Куманову.

Деловање појединих изолованих екстремних терористичких група у крхком подручју потенцијално се прелива и на територију Србије и може угрозити стабилност на Балкану, упозорио је Одаловић.

Зато је важно да два премијера о томе разговарају и усагласе одређене ставове и политику и пошаљу поруке, напоменуо је Одаловић.

Одаловић је напоменуо да ће тема данашње конференције "Пријатељи Србије" у Бриселу бити и поглавље 35.

Србија је, каже, много учинила у области реформи и испуњавању постављених стандарда и учињени напор требало би да буде вреднован.

Највећи проблем у процесу европских интеграција јесу појединачни ставови, али су важна правила и стандарди који су важили за све државе и да Србија буде третирана на идентичан начин, истакао је Одаловић.

Испуњене све преузете обавезе 

Србија је све своје обавезе које је преузела по Бриселском споразуму испунила, а потенцијални проблем је што су у неким фазама поједине земље и поједини политичари испостављали нове захтеве, рекао је Одаловић.

На питање о покушају косовске владе да легализује војску и могућности да ће Срби бити уцењени да гласају за те оружане снаге уколико желе Заједницу српских општина, Одаловић је указао да та питања нису била предмет никаквог договора ни у Бриселу нити било где другде.

ЗСО је, према Бриселском споразуму, обавеза Приштине и међународне заједнице, нагласио је Одаловић.

Срби су изашли на локалне, такозване парламентарне изборе, верујући да ће из тога проистећи ЗСО кроз коју би Срби остварили колективна права, заједничке интересе у области здравства, образовања, развојне политике, подсетио је Одаловић.

Одаловић је подсетио да Приштина дуго инсистира на оружаним снагама Косова, у чему је, нажалост, подржавају и неке утицајне државе.

Костур тих евентуалних оружаних снага чине они који ће највероватније бити процесуирани пред специјалним судом који би требало да буде формиран, указао је Одаловић.

"Покушавају да наметну тему оружаних снага Косова, а ћуте пред обавезом да се формира суд који треба да истражи злочине. Они који су данас генерали и команданти, то су људи који су најодговорнији за злочине који су се десили, који су командовали такозваном ОВК", додао је Одаловић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије