После састанка "Пријатељи Србије" јасније смернице за евроинтеграције

Министарка задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић рекла је за РТС да на конференцији "Пријатељи Србије" очекује да се на отворен начин дискутује о томе где је позиција Србије у европским интеграцијама и шта би још требало да буде урађено. Септембар је извеснији за отварање поглавља, сматра Јоксимовићева.

Све земље прихватиле су иницијативу шефова дипломатије Аустрије и Италије да се у Бриселу одржи конференција "Пријатељи Србије".

Гостујући у Дневнику РТС-а, Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за евроинтеграције, рекла је да је то добра иницијатива и показало се да су све државе чланице ЕУ послале представнике, углавном министре спољних послова, а премијер Србије пренеће поруку да је и Србија пријатељ ЕУ.

Према њеним речима, у Бриселу ће се на неформалном састанку, на један отворен начин, дискутовати о томе где је позиција Србије у европским интеграцијама и шта би још требало да буде урађено.

"Чини ми се да је најважнији сегмент тога да реформски процес, који спроводимо у Србији који је препознат у ЕУ као позитиван и важан за европску агенду, али и за наше друштво и за наше грађене и треба да буде вреднован кроз наредни корак у процесу европских интеграција а наредни корак након скрининга јесте отварање првих преговарачких поглавља", рекла је Јоскимовићева. 

Сматра да би после састанка у Бриселу могло да буде јасније када би Србија могла да отвори поглавља, јер је скуп таквог формата да ће министри спољних послова, највиши представници држава, моћи отприлике да се изјасне о својим позицијама. 

"ЕУ није само скуп високе политике. Она је често заснована на процедурама и неким технократским и административним моделима, што значи да министарски савет мора да донесе одлуку о препоруци да ли ће се, рецимо, поглавља отварати у јуну или у септембру и онда је важно да се став сваке земље чланице зна пре него што до тог састанка дође", објаснила је Јоксимовићева. 

Сматра да је извесније да ће се то десити у септембру. "Ја бих волела да наши грађани разумеју, није све само политика, има и техничког дела. Чак и да су наши акциони планови о којима можемо да разговарамо за поглавља 23 и 24 сада идеални, предстоји процедура у Европској комисији која мора да прође неколико тела ЕК и кроз анализу свих држава чланица. Према томе, ја бих ипак рекла да је можда септембар извеснији управо због процедура и летње паузе", каже Јоксимовићева.

Министарка каже да, када је реч о Србији, постоји политички предуслов који се тиче поглавља 35, имплементације Бриселског споразума и то није тајна, то су неки лавиринти у којима се крећемо.

"Србија је доста урадила, бројне уступке смо направили и то су у Европској унији већ препознали. Очекујемо да и Приштина као друга страна направи исте такве уступке. А компромис је пак када ниједна страна није потпуно задовољна. Не може Србија да уради све, а да Приштина не уради ништа", каже министрака.

Више од годину дана нисмо могли да добијемо прецизну слику о томе шта се тачно очекује, шта би био дефинисан неки критеријум за отварање поглавља, иако Србија сматра да и не би требало да буде критеријума, јер поглавље 35 није замена за политички дијалог, сматра Јоксимовићева.

Стизале су конфузне поруке и Јоксимовићева очекује да након састанка у Бриселу и наредне рунде дијалога Београда и Приштине, уз учешће Федерике Могерини, добијемо јасне смернице.

Када су у питању акциони планови у вези са поглављима 23 и 24, које премијер Александар Вучић недавно предао европском комесару за суседство и проширење Јоханесу Хану, Јоксимовићева је нагласила да очекује да ће то бити и финалне верзије акционих планова, уз можда неке техничке исправке, и да ће у наредне две до три недеље бити познато да ли су прихваћени.

Јоксимовићева је указала да су акциони планови заправо радни материјали који јасно дефинишу наше кораке у идућим годинама и предвиђен буџет за те активности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије