Читај ми!

Удовички: У јулу почињу отпуштања у јавном сектору

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички изјавила је данас да од јула почињу отпуштања у јавном сектору, али да за сада не може да каже колики број људи ће бити отпуштен.

Удовички је новинарима рекла да ће до краја априла, почетка маја, бити усвојен програм и закон који ће предвидети колико запослених може да буде у систему и одредити оквире да би се крајем јуна, као што је предвиђено аранжманом са ММФ-ом, "у то кренуло озбиљније", преноси Танјуг.

Прецизан број ће се знати током рада на свакој организационој јединици, рекла је Удовички, додајући да је природни одлив радне снаге до сада био већи него што је планирано, те да ће бити потребна мања отпуштања.

"До сада је природни одлив био већи него што смо очекивали и већ сада видимо да ће бити потребна мања отпуштања него да је одлив био као што смо процењивали", објаснила је Кори Удовички у паузи скупа о инспекцијском надзору, успостављању е-управе, даљој реформи јавног сектора и бољем функционисању локалне самоуправе.

Самим тим, објаснила је Удовички, постаје мање хитно да се људи отпуштају.

"Међутим, до краја априла треба да донесемо програм и закон. Да би кренуло спровођење, потребно је још два месеца да би се, као што је предвиђено програмом са ММФ-ом, у то кренули озбиљније", навела је Удовички.

Нагласила је да ће се до јуна са великом вероватноћом знати колико социјалних програма треба да се исплати и колико је људи отишло у пензију.

Према њеним речима, у Закону о платама рад ће бити вреднован по томе које су вештине потребне за обављање посла, колика је одговорност, који су услови рада, а инспекцијски и полицијски рад у коме људи морају да улазе у тешке односе са трећим лицима биће такође више вреднован.

Упитана да ли би зараде могле да варирају у зависности од града, Кори Удовички је рекла да није упозната са тим, наводећи да јој није познато да би, на пример, неко потпуно исти рад учитеља у Београду и Лесковцу другачије вредновао.

Министарка је, међутим, указала да се не може на исти начин вредновати рад неког ко води општину са 30.000 или 100.000 становика.

Кори Удовички је навела и да ће програм рационализације бити такав да се прво утврди где постоје неспорни вишкови, тако да смањење броја запослених неће умањити ефикасност рада јавне управе, већ ће је побољшати.

"Систем 'диливери јунит' веома користан"

Министарка је данас оценила да је недавно уведени систем "диливери јунит" веома користан за рад овог ресора, као и да се показао користан када је реч о комуникацији међу министарствима.

Кори Удовички је рекла да су праћење рада и комуникација међу министарствима само неке од предности које систем "диливери јунит" омогућава. 

"Њихов учинак је веома лако објаснити. На пример, ми смо хоризонтално министарство које не може ништа да уради уколико и други не ураде свој део посла. Налазимо се често у ситуацији да бих најрадије ишла и тужакала друге код шефа", рекла је Удовички на пословном ручку Америчке привредне коморе.

Зато је, истиче, систем "диливери јунит" добар, јер прате шта радимо, виде где је уско грло за нешто што је приоритет целог система".

Кори Удовички је додала да "диливери јунит" решава проблем недостатка планирања у Влади и поздравила ову иницијативу.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије